ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2013


Το Μνημόνιο 3 "απολύει" 29 υπαλλήλους επιχειρήσεων στο Δήμο
Την μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2013 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το βράδυ της Τετάρτης.
Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Χιονίδης τόνισε πως αντιλαμβανόμενος πλήρως ο δήμος την δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, για ακόμη μια χρονιά δεν εισηγείται τροποποίηση των δημοτικών τελών.
Ο κ. Οφίδης ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών της τάξης του 20% λαμβάνοντας όπως είπε υπόψη τις ακραίες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.
Ο κ. Ανανιάδης επίσης ζήτησε μείωση της τάξης από 20 έως 30% τονίζοντας πως οι αυξήσεις των υποχρεώσεων των δημοτών είναι πολύ μεγάλες και η μείωση του εισοδήματος τους τραγική. Επιμένουμε στη μείωση από 30 έως 50%. Θα έπρεπε σήμερα οι εισηγήσεις να ήταν στην κατεύθυνση της μείωσης.
Ο κ. Μάντζιος τόνισε πως θα πρέπει ο δήμος να ακολουθήσει πρακτική άλλων δήμων που προχώρησαν λόγω της κρίσης σε μείωση των δημοτικών τελών λέγοντας πως υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των δημοτών και πιθανόν να το αντιμετωπίσουμε εντονότερα αργότερα.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χιονίδης επεσήμανε: "Θα θέλαμε να είμαστε κι εμείς ευχάριστοι και να πλειοδοτήσουμε στο ποσοστό μείωσης. Θα άξιζε τον κόπο να δείτε πόσο είναι αυτά τα ανταποδοτικά και πόσα τέλη πληρώνουν σε άλλους δήμους. Για να δούμε τι πληρώνει ο δημότης τελικά".
"Έρχονται" 29 απολύσεις
Στην έναρξη της συνεδρίασης έγινε γνωστό από τον δημοτικό υπάλληλο κ. Σαμαλή (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση) ότι με την ψήφιση του μνημονίου 3 επέρχονται απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις που στην περίπτωση της Κατερίνης αφορούν 29 εργαζόμενους.
Δραματική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο δήμαρχος Κατερίνης σημειώνοντας: "Ας παλέψουμε όλοι μαζί και με τι τρόπο έχουμε περιθώριο να πετύχουμε πιθανόν μετατάξεις αυτών των υπαλλήλων στο δήμο".
Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σαμαλή, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μεταφέρεται ως αρμοδιότητα στο ΙΚΑ αλλά δίνεται και η ευκαιρία σε ιδιώτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος.
Ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των ωφελούμενων δραματικά, λόγω των κριτηρίων που τίθενται για την ένταξη ενός δημότη στο πρόγραμμα και ενδεικτικά ανέφερε την αναπηρία με ποσοστό άνω του 67% του αιτούντος αλλά και του συζύγου εφόσον υπάρχει.
Επίσης τίθεται εισοδηματικό κριτήριο να μην ξεπερνούν τα εισοδήματά του τις 6.000 - 7.000 ευρώ. Μιλώντας δηλαδή με αριθμούς αν μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν 4.000 άνθρωποι, με τα νέα κριτήρια δεν θα ξεπερνούν τους 30.