ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Λίγα βήματα πριν την κατάρρευση..



..η συγκυβέρνηση του καθεστώτος των τραπεζιτών,των μεγαλέμπορων και των μεγαλοβιομήχανων που υποθήκευσαν αδίστακτα τις ζωές μας και τη χώρα μας. Εικόνα χάους, αλαλούμ και διάλυσης χθές στη Βουλή σε μια απόπειρα κεφαλαιοποίησης της ανασφάλειας και επανατρομοκράτησης του λαού.

ΟΛΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4!

ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Συθέμελα κλονίζεται η κυβέρνηση, η οποία τελεί σε κρίση και βρίσκεται, ίσως, λίγα βήματα πριν την κατάρρευση.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν ακώλυτα από την εικόνα χάουςαλαλούμ και διάλυσης που παρουσίασε η συγκυβέρνηση την Τετάρτη (31/10) στη Βουλή κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί όλων των άρθρων και της τροπολογίας του συζητούμενου επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο κατά κύριο λόγο αφορούσε την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιων ακινήτων για να προχωρήσει η άρον άρον ιδιωτικοποίησή τους.

Αν η εικόνα της ΝΔ στη ψηφοφορία υπήρξε, χάρις στους εκβιασμούς και τις προηγηθείσες διαγραφέςμάλλον αρραγής, η κατάσταση των συνεταίρων της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έμοιαζε λίγο - πολύ με μαγαζιά υπό διάλυση. Η ονομαστική ψηφοφορία - θρίλερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/10) είχε ως κατάληξη μια μεγάλου μεγέθους κοινοβουλευτική ήττα της συγκυβέρνησης, αφού κατά την ψηφοφορία απερρίφθη τελικά το άρθρο 4, το οποίο διέλυε το Τεχνικό Επιμελητήριο, μιας και του αφαιρούσε ζωτικούς για τη λειτουργία του πόρους, όπως απερρίφθη και η τροπολογία που ενέτασσε τα βιώσιμα Ταμεία Υγείας δημοσιογράφωνγιατρώνδικηγόρωνμηχανικών και τραπεζοϋπαλλήλων στον καιάδα του ΕΟΠΥΥ, ενώ και τα περισσότερα των υπολοίπων άρθρων ψηφίστηκαν οριακά και αρκετά με λιγότερες από 150ψήφους!
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το κρίσιμο για την τρόικα και τη συγκυβέρνηση άρθρο 2, που αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων (ΔΕΗΕΥΔΑΠΟΠΑΠ κλπ), μόλις έγινε δυνατό να «περάσει» με 148 ψήφους «υπέρ», 139 «κατά» και 6 «παρών»! Ακόμα πιο χαρακτηριστική και εντυπωσιακή ήταν η συνειδητή απουσία από την ψηφοφορία των ΦΚουβέλη και ΕυΒενιζέλου, με τον τελευταίο να έρχεται και να αποχωρεί από τη Βουλή χωρίς να ψηφίσει, προκαλώντας την οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!
Η ψηφοφορία - κόλαφος για τη συγκυβέρνηση θέτει υπό αμφιβολία το μέλλον της και κυρίως τη δυνατότητά της να ψηφίσει το μνημονιακό πακέτο των 14 δισ. και ειδικότερα τα μέτρα για τα εργασιακά, παρά το γεγονός ότι προς μεγάλη αντίφαση και οι τρεις αλληλοϋποβλεπόμενοι συνεταίροιΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡομονοούν στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού εκτρώματος του 2013, ο οποίος κατατέθηκε και αυτός στη Βουλή την Τετάρτη(31/10) και είναι ο χειρότερος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης, αφού περιλαμβάνει, πέραν των άλλων, μέτρα περικοπής δαπανών ύψους πάνω από 10 δισ.!!!
Είναι σαφές ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, για άλλους λόγους ο καθένας, αφού επί τόσους μήνες έκαναν, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ, όλη τη βρώμικη δουλειά, προετοιμάζοντας και κλείνοντας το πακέτο των 14 δισ., τώρα, μπροστά στην τελική επικύρωσή του, παραπαίουν, τελούν υπό νευρικό κλονισμό και αισθάνονται πανικό να κόψουν το σχοινί για να πέσει η γκιλοτίνα του μνημονιακού πακέτου στο λαιμό του τόπου και τουλαού.
Τα εργασιακά θέματα, ως η κορυφή και μόνο του παγόβουνου, συνιστούν μόνο την αφορμή και το άλλοθι για τις νευρικές παλινωδίες της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες, ταυτόχρονα, επιτείνουν την κρισιακή διάλυση στο ΠΑΣΟΚ.
Πίσω από την αλλοπρόσαλλη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ο φόβος του πλήρους πολιτικού αφανισμού τους μετά την υπερψήφιση του μνημονιακού πακέτου και των εργασιακών και γι’ αυτό πασχίζουν μήπως αποσυρθεί κάτι την ύστατη στιγμή, προκειμένου να διασώσουνματαίως φυσικά, κάποια προσχήματα!
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra πως στις νέες συνθήκες γίνεται πολύ πιο ρεαλιστική η δυνατότητα να ακυρωθεί η ψήφιση του καταστροφικού πακέτου των 14 δισ. και των εργασιακών, μέσα από την ανάπτυξη αυτές τις μέρες μεγάλων ενωτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που μπορούν να προσλάβουν πρωτότυπες μορφές και ιδιαίτερα μαζικές διαστάσεις.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι ο Σαμαράς, αν δει τα «σκούρα» και μπροστά σε μια συγκυβέρνηση χωρίς μέλλον, μπορεί να μεθοδεύσει αιφνιδιαστικά ακόμα και εκλογές, ενδεχόμενο που όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθεί η Αριστερά αλλά και άμεσα να προετοιμασθεί συνεργαζόμενη για την θετική και νικηφόρα αντιμετώπισή του!
ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Επιπλέον, δεν υπερψηφίστηκε ούτε το άρθρο 4. Το άρθρο 4 αναφέρει συγκεκριμένα: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στις εισφορές του ΤΕΕ ανακοινώθηκε εκ παραδρομής ότι έγινε δεκτό.
Η επίσημη ανακοίνωση- διόρθωση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της βουλής.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι το άρθρο 4 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 «ναι» και 121 «οχι»  γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό
Έτσι έκαναν διάβημα προς τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκηο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΥ! - ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ  ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Πολλοί ήταν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που είπαν όχι ή παρών στην τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα άρθρα 2-3-4 και 5.
Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει παρόν στο άρθρο που αφορά στα Πανεπιστήμια και όχι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στην αίθουσα του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Οι Βουλευτές δεν ακολούθησαν τη γραμμή καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν ναι στην τροπολογία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος ενώ βρισκόταν στη Βουλή δεν βρέθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας για να ψηφίσει. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών του κόμματος. Πολλοί από αυτούς λένε, πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να μην ψηφίζει ο αρχηγός του κόμματος! Στις 19:00 της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου πρόκειται να συγκληθεί έκτακτα η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Η τροπολογία για τον ΕΟΠΠΥ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους.
Αναλυτικά, εκτός γραμμής ο Μ. Κασσής που καταψήφισε το άρθρο 2, η Α. Γκερέκου, δεν ψήφισε το άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης δήλωσε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσάγκρη. Ο Γ. Δριβελέγκας καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ. Σκανδαλιδης και ο Θ. Μωραϊτης. Τέλος, οΑχμέτ Χατζή Οσμάν δήλωσε παρών στο άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Ναι στην τροπολογία και από τον Λ. Γρηγοράκο, ναι σε όλα ο Μ. Χρυσοχοϊδης. Ο Π. Δήμας υπερψήφισε την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ο Γ. Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 ενώ ψήφισε θετική στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος, ο Δ.Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4. «Ναι», επίσης, ψήφισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.
Ανάμεσα στους δέκα απόντες βουλευτές  από την ψηφοφορία ήταν εκτός από τον Ε. Βενιζέλο και ο Φώτης Κουβέλης. Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ βρίσκονταν, μάλιστα, στη Βουλή δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία!
Η ψηφοφορία, όπως εξελίχθηκε, προκαλεί έντονα ερωτηματικά σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και δημιουργεί εντονότατες αμφιβολίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η συμπεριφορά των βουλευτών στην ψηφοφορία δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στην κυβέρνηση για τη στάση που θα υιοθετήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, καθώς και για την επίδραση που μπορεί να έχει στους βουλευτές της ΝΔ η εικόνα πλήρους αποστασιοποίησης από κομματικές γραμμές που είχαν χθες τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων.
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Ψήφισαν 293 βουλευτές
 
Υπερψηφίστηκαν με τρόπο σπασμωδικό και συχνά οριακό τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από το άρθρο 4 και την τροπολογία. Αναλυτικά: 
1ο αρθρο ναι: 173 οχι: 120 παρών: -
2ο άρθρο ναι: 148 οχι: 139 παρών: 6
3ο αρθρο ναι: 156 όχι: 135 παρών: 2
4ο άρθρο ναι: 146 όχι: 121 παρών: 26
5ο άρθρο ναι: 158 όχι: 135 παρών: -
6ο άρθρο ναι: 173 όχι: 120 παρών: -
 
Τροπολογία ΕΟΠΥΥ ναι: 136 όχι: 143 παρών: 14
 
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ;
Ουσιαστικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο όχι στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.
Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.
Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.
Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν παρών για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.
Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.
Ουσιαστικά μετά και τη σημερινή ψηφοφορία μιλάμε για ένα θρίλερ διαρκείας, καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να διευρυνθούν και στην κυβέρνηση μετά και τα σημερινά φαινόμενα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενη καταψήφιση των μέτρων.
Ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που ζήσαμε στη χθεσινή ψηφοφορία με το ΠΑΣΟΚ να ζητά επίμονα την απόσυρση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ και να δηλώνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφίσει και τον υπουργό μια και μισή μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες να απαντά πως όσο θα είμαι εγώ υπουργός δεν θα ανεχθώ πατρικίους και πληβείους, όλοι σε ένα Ταμείο.  
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Άρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
 
Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.
 
Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
 
Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.
 
Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).
 
Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων υγείας των γιατρώνδημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.
stopcartel Newsdesk


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2B31JR08w