ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Μάχη» στη Βουλή για το «Μνημόνιο»


 «Μάχη» στη Βουλή για το «Μνημόνιο»
Προς αναβολή φαίνεται να οδεύει η έρευνα για τους χειρισμούς που οδήγησαν την, χώρα στο «μνημόνιο» καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αρνηθούν – το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους – την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 10 το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ειδικότερα,η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη και το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί από την πρόσφατη απόφαση του Εurogroup, θα επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και γενικότερα να υποβαθμίσει την διαδικασία. Άλλωστε, από την συζήτηση θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Κώστας Τασούλας θα αναλάβει ως εισηγητής να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί προεκλογική δέσμευση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο εισηγητής δεν θα δεσμευτεί έναντι των «γαλάζιων» βουλευτών ότι η ΝΔ θα καταθέσει άμεσα δική της συγκεκριμένη πρόταση. Απεναντίας θα προβεί σε μια γενικόλογη τοποθέτηση στην οποία θα αναφέρει ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αφού πρώτα μελετηθούν οι δύο δικογραφίες – για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη και για την λίστα Λαγκάρντ – θα κατατεθεί πρόταση για συνολική έρευνα.

Τακτική που χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές αναμένουν την συγκεκριμένη δέσμευση προκειμένου να μην απέχουν από την ψηφοφορία.
Πέραν αυτών, «ΟΧΙ» αναμένεται να ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το λόγο θα πάρει και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από την άλλη πλευρά υπέρ της σύστασης εξεταστικής θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και πιθανότατα ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων.
Πηγή: protothema.gr