ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΕΤΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ (ΤΟΥ) ΚΑΙ Ο ΝΤΙΛΕΡ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝΕΙ Νέα Παγιδα: Δίνει την δόση ..αλλά χωρίς το κούρεμα


Νέα παγίδα Σόιμπλε: Δίνει τη δόση, καθυστερεί το κούρεμα

Σε κατά αρχήν συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της χώρας. Η συμφωνία βασίζεται σε γερμανικό σχέδιο με βασικό κριτήριο την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ευρωζώνης. Αν και deal για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν υπάρχει με το ΔΝΤ, οι πολιτικοί ηγέτες διαμόρφωσαν πλάνο εκταμίευσης της δόσης ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.
Το σχέδιο διαρρέουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από τη Γαλλία. Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για δύσκολο εγχείρημα του Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί να ποδηγετήσει τη Γαλλία και να φέρει το ΔΝΤ προ τετελεσμένων.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η βήμα, βήμα εκταμίευση της δόσης –ικανοποιώντας απαίτηση του Β. Σόιμπλε-. Σύμφωνα με το σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ σήμερα το απόγευμα προβλέπεται:
- Η κατάθεση σε δεσμευμένο λογαριασμό των 31 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η χορήγησή τους τμηματικά και κατά περίπτωση με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και της Κομισιόν
- Η κατάθεση σε δεσμευμένο λογαριασμό ποσού 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν μέχρι το Μάρτιο
- Παράλληλα η Ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει περί τα 3,5 δισ. για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά προτεραιότητα, ξεκινώντας από τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το σχέδιο αυτό δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε κεντρικά ζητήματα, αλλά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της Δευτέρας.
Αν υιοθετηθεί όμως μια τέτοια προσέγγιση, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί δέσμια των εξελίξεων, με τη Γερμανία να αγοράζει πολιτικό χρόνο, επιτυγχάνοντας την καθυστέρηση πολιτικής απόφασης για τη μείωση του χρέους.
Η Μέρκελ έχει διαρρεύσει, ότι αν το ΔΝΤ αντιτεθεί και σε αυτή τη λύση –καθώς δεν υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους- τότε η Ευρωζώνη θα συνεχίσει μονομερώς τη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι την επίτευξη συνολικής συμφωνίας,
Αυτή η τοποθέτηση οδηγεί το ΔΝΤ στην πόρτα της εξόδου και αμαυρώνει την εικόνα του, ενώ βοηθά τη Γερμανία να βελτιώσει το δικό της προφίλ.

sofokleousin