ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Οι πρώτες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από τα μέτρα λιτότητας


•    Τα νέα μέτρα φέρνουν νέες αυξήσεις στη δαπάνη θέρμανσης
•    Μειώνονται μισθοί και συντάξεις δεν μειώνονται οι τιμές στα είδη ευρείας κατανάλωσης
•    Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε υγραέριο κίνησης και τσιγάρα


Στο κόστος στέγασης και ειδικότερα στη δαπάνη θέρμανσης, καταγράφονται οι πρώτες...
επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ παρά το δραστικό περιορισμό μισθών και συντάξεων, το ισοζύγιο της εσωτερικής υποτίμησης παραμένει αρνητικό, καθώς οι τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης δεν υποχωρούν αναλόγως, "τρέχοντας" με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον πληθωρισμό που διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Ειδικότερα, μετά από την εξίσωση του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης, καταγράφεται αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 45,2% σε σχέση με πέρσι. Στο φυσικό αέριο η αύξηση είναι της τάξης του 17%, στη βενζίνη 6,6%, στα λαχανικά 3%, στις πατάτες 9,4%.

Μείωση τιμών 2,6% καταγράφεται στο ελαιόλαδο, 5,8% στα φάρμακα, 3,5% στα δίδακτρα. Το επόμενο κύμα αυξήσεων, λόγω των νέων φόρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο είναι προ των πυλών και αναμένεται στη τιμή του υγραερίου κίνησης καθώς και των τσιγάρων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την αύξηση στον ΕΦΚ του υγραερίου η λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έως και 15 λεπτά, ενώ η αναπροσαρμογή των φόρων στον καπνό θα φέρει αυξήσεις 30- 40 λεπτά ανά πακέτο και περίπου 1 ευρώ στα "στριφτά".

Καθοριστικός παράγοντας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση το κόστος ενέργειας. Αν και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν- εκτός απροόπτου- από τα φετινά επίπεδα, λειτουργώντας έτσι ευεργετικά και για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επισημαίνουν ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας λειτουργεί επιβαρυντικά, έστω βραχυπρόθεσμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το κόστος ενέργειας αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 11,4% σε σχέση με πέρσι, η μέση αύξηση στις Ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ περιορίζεται στο 8,1%.

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία αναδεικνύουν την έλλειψη δυναμικής στη πραγματική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 6,9%, όταν πέρσι η μείωση ήταν 0,3%, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της ζήτησης. Η μεγαλύτερη πίεση εντοπίζεται στα είδη υπόδησης όπου η μείωση παραγωγής φτάνει στο 27,6%, στα χημικά 13,5%, σε φάρμακα- σκευάσματα 15,1%, στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό 17,4%

Από iefimerida