ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ορειβασία για όλους!



Εσείς τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη φύση; 

Βουνό, πράσινο, άθληση, καθαρό αέρα, ελευθερία…
Ριζωμένη μέσα μας βαθιά η ανάγκη για επαφή με τη φύση μας οδηγεί στην ενασχόληση με αυτή μέσω διάφορων δραστηριοτήτων. Ορειβασία και Αναρρίχηση. Η απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας στη φύση.
Ας διεισδύσουμε λοιπόν στα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των ορειβατικών δραστηριοτήτων με συνοδοιπόρο μας τον ορειβάτη-αναρριχητή και δάσκαλο αναρρίχησης Παναγιώτη Γουμπέρη.

Ερ. Ποιος ο ορισμός της Ορειβασίας και ο ανάλογος βαθμός δυσκολίας;
Απ. Ορειβασία ονομάζεται το άθλημα, το χόμπι ή το επάγγελμα που αφορά τη μετακίνηση στα βουνά με τα πόδια. (Ετυμολογικά, ορεο-βασία: περπάτημα στα όρη).
Με την ευρύτερη της έννοια, η λέξη περιλαμβάνει και την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι. Αυτή η ευρύτερη έννοια περιγράφεται στα αγγλικά με την λέξη Mountaineering. Σήμερα πια συνηθίζεται ο όρος trekking. Η Ορειβασία πάνω από την αλπική ζώνη ονομάζεται Αλπινισμός.
Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από την κλίση του εδάφους και την μορφολογία του. Στην Ορειβασία ο βαθμός αυτός ξεκινάει από το επίπεδο 1 έως το 3 και από εκεί και έπειτα, ξεκινά η δραστηριότητα της αναρρίχησης.
Ερ. Ποιες οι ιδιαιτερότητες της Αναρρίχησης και ποιες πρόσθετες δυσκολίες παρουσιάζει;
Απ. Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Ξεκίνησε από την επιθυμία του κόσμου να προσεγγίσει τις κορυφές των βουνών και λειτούργησε σαν εξέλιξη της ορειβασίας.
Υπάρχουν διάφορα είδη Αναρρίχησης. Για παράδειγμα το Bouldering που πρόκειται για διαδρομή μήκους μέχρι 6,7 μέτρα μεγάλης δυσκολίας, η Σπόρ Αναρρίχηση που περιλαμβάνει διαδρομές με ανάπτυγμα από 8-40 μέτρα(πλέον το πιο δημοφιλές είδος). Επίσης των πολλαπλών Σχοινιών, που είναι διαδρομές με ανάπτυγμα από 40 μ.έως…, κ.α.
Ερ. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την φύση;

Απ. Στο χώρο της αναρρίχησης δεν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση εξαιτίας της σημαντικής δαπάνης του εξοπλισμού και κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης. Σχετικά όμως με την ορειβασία και την πεζοπορία υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση και συσπείρωση στους Ορειβατικούς Συλλόγους(οικονομικές εκδρομές κλπ.) καθώς ενδεχομένως αυτό οφείλεται στην ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να έρθουμε σε επαφή την φύση.
Ερ. Υπάρχουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται ένα μέρος μόνο για να αναρριχηθούν(η για ορειβασία); Πιστεύεις ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή των δραστηριοτήτων αυτών όπως και των περιοχών, για να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις δραστηριότητες;
Απ. Σαφώς και υπάρχουν τουρίστες σε όλο τον κόσμο που συνδυάζουν το χόμπι αυτό με τις διακοπές τους. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη προβολή και προώθηση η δραστηριότητα αυτή, καθώς δεν υπάρχουν τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα που να υποστηρίζουν αυτό το είδος τουρισμού.
Στο εξωτερικό υπάρχουν γραφεία που κανονίζουν όλο το πακέτο μιας αντίστοιχης εκδρομής με αποτέλεσμα να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους στην επιλογή και αναζήτηση της περιοχής που θέλουν να επισκεφτούν.
Ερ. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα, ποια είναι τα κατάλληλα μέρη-σημεία για εκπαίδευση;
Απ. Η εκπαίδευση στην Ορειβασία ξεκινάει από καλά σηματοδοτημένα και ήπια με μικρή κλίση και μικρής απόστασης μονοπάτια, όπως είναι αυτά του Ολύμπου ή της Αστράγκας(Τίμφη). Στην συνέχεια η δραστηριότητα της ορειβασίας πραγματοποιείται στον Όλυμπο σε πιο δύσβατα μονοπάτια, στο Παγγαίο, στο Πάικο, Πίνδο κ.π.
Η εκπαίδευση της Αναρρίχησης ξεκινάει σε ειδικές εσωτερικές πίστες ή σε μικρά βράχια με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές την κινησιολογία και να έρθουν σε πρώτη επαφή με το βράχο. Στη συνέχεια η εκπαίδευση περιλαμβάνει βράχια μεγαλύτερου μήκους περίπου 20μέτρα έτσι ώστε να μάθουν τη χρήση σχοινιών, ασφάλιση και την καταρρίχηση με σχοινιά(rappel). Αντίστοιχα σημεία στο Ρετζίκι, στην Αριδαία, στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, στην Ηρακλίτσα, στα Τέμπη.
Ερ.Τι προσφέρει μια τέτοια αθλητική δραστηριότητα(αδρεναλίνη, εκγύμναση κλπ κλπ);
Απ. Αδρεναλίνη σίγουρα, καθώς υπάρχει η αίσθηση του κινδύνου, ευεξία, εκγύμναση, μαθαίνεις τα όριά σου, κοινωνικοποίηση. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η ενδυνάμωση της αυτοπεπήθεσης, κλπ.
Ερ. Τι προετοιμασία χρειάζεται για την Ορειβασία και τι εξοπλισμό πρέπει να έχει κάποιος για Αναρρίχηση;
Απ. Μια απλή ορειβασία χρειάζεται μόνο αθλητικά παπούτσια. Όσο αυξάνονται οι δυσκολίες(δύσκολα μονοπάτια ή αλλαγή καιρικών συνθηκών), χρειάζεται σίγουρα εξοπλισμός. Αδιάβροχο, μποτάκια για τη βροχή, καπέλο, γυαλιά το καλοκαίρι. Ακόμη baton(πεζοπορικά στικ) που αντικαθίστανται τον χειμώνα από τα piole(ορειβατική αξίνα) ή τα carbon(καρφιά για τα παπούτσια).
Ο εξοπλισμός για αναρρίχηση περιλαμβάνει τουλάχιστον ειδικά παπουτσάκια, κράνος, ζώνη, σχοινιά, ορειβατικοί κρίκοι(carabiner).
Ερ. Από πού μπορεί να προμηθευτεί κανείς ότι χρειάζεται;
Απ. Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός προμηθεύεται από ορειβατικά καταστήματα.
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά μαγαζιά με αντίστοιχα προϊόντα. Ένα από αυτά το οποίο εξειδικεύεται σε προϊόντα ορειβασίας και αναρρίχησης είναι και το mountainhouse (www.mountain-house.gr), στην Καλαμαριά.
Για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια ανάλογη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μπορούν να απευθυνθούν στους διάφορούς Ορειβατικούς Συλλόγους όπως είναι η Ο.Α.ΛΘ. στην πόλη μας.