ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Γενική απεργία



Με την σαρανταοκτάωρη Γενική Απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη αλλά και τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με συλλαλητήρια και πορείες απαντούν τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς στην κατάθεση προς ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή για τα νέα μέτρα λιτότητας αλλά και τον Προϋπολογισμό για το 2013 που ψηφίζεται την επόμενη Κυριακή.


LIVE όλες οι εξελίξεις από την τηλεόραση της Ζούγκλας


Η τηλεόραση της Ζούγκλας θα καλύψει όλες τις συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πορείες των πολιτών. Με απευθείας συνδέσεις από νωρίς το πρωί της Τρίτης και έως ότου θα ολοκληρωθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις...

Μέσω internet και της Τηλεόρασης της Ζούγκλας στο κανάλι bb, θα μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διά του Αλέξη Τσίπρα κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στις διαδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί για την Τρίτη και ιδιαιτέρως για την Τετάρτη το απόγευμα, έτσι ώστε η Βουλή και οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την Κυριακή την διεξαγωγή προώρων εκλογών «εδώ και τώρα». 

Στο Μαξίμου και εν όψει της ψηφοφορίας για το Μνημόνιο 3 της Τετάρτης υπολογίζουν σε υπερψήφιση των μέτρων με τουλάχιστον 154 ψήφους βουλευτών και με την Δημοκρατική Αριστερά να ψηφίζει παρών.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου αργά το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατέληξαν στην τελική στάση του κόμματος για τις δύο κομβικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει «παρών» για το Πολυνομοσχέδιο και «ΝΑΙ» στον προϋπολογισμό. Με αυτόν τον τρόπο δεν τίθεται εν κινδύνω η κυβέρνηση αφού η ψήφος για τον Προϋπολογισμό αντιστοιχεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και άλλα στελέχη του κινήματος φέρεται να έχει καταφέρει να περιορίσει τις διαρροές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης. Παρόλα αυτά και μετά την δημόσια τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη ότι καταψηφίζει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά το Μαξίμου υπολογίζει πως τα μέτρα του Πολυνομοσχεδίου θα περάσουν με 154 έως 157 ψήφους.

Σύντομο «θρίλερ» με τον Ρουπακιώτη


Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας κυκλοφόρησε η πληροφορία πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αρνείται να συνυπογράψει το Πολυνομοσχέδιο. Η «είδηση» έκανε τον γύρο των πολιτικών και δημοσιογραφικών γραφείων με αποτέλεσμα να «διαγνωστεί» εμπλοκή στην κατάθεση του ογκώδους νόμου του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή. Τελικά, μετά και από μία ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του υπουργού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο κ. Ρουπακιώτης συνυπέγραψε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το Πολυνομοσχέδιο. 

«Νεκρώνουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Από σήμερα ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους στον τομέα των συγκοινωνιών και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε μία τελευταία προσπάθεια αντίστασης στο πακέτο μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ από τους δανειστές.

ΜΜΜ

- Σήμερα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, δεν λειτουργούν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ. Η ταλαιπωρία των επιβατών αναμένεται, ωστόσο, να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς τα σωματεία εργαζομένων σε αυτά τα μέσα έχουν κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Το ίδιο θα πράξουν οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί των ταξί.
- Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, δεν θα κυκλοφορήσουν ούτε τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00 μετά το μεσημέρι. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία.
- Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ δεν θα εκτελεσθεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους

Εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε διάφορους άλλους κλάδους:

- σήμερα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, απεργούν οι δημοσιογράφοι.
- την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.
-Tη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄ΕνωσηςΕισαγγελέων Ελλάδος, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα για περικοπή των αποδοχών των μελών της. Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τη διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας κατά τις ώρες 10.00 πμ έως 15.00 μμ, από 05-11-2012 έως και την 18-11-2012. 
-Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι έμποροι οι οποίοι αποφάσιαν: Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Τρίτη 6 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων. Επιπλέον, συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και Τετάρτης 6 και 7 Νοεμβρίου και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου».
-Στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι μηχανικοί της χώρας.
-Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το βράδυ της Δευτέρας προχωρά η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζομένους «αυτήν τη φορά να μη γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

«Μπλακ άουτ» στον χώρο της Υγείας θα φέρει επίσης η τριήμερη απεργία που κήρυξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί από σήμερα έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Οι ιδιώτες ιατροί αλλά και οι οδοντίατροι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, στα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε τρεις 24ωρες απεργίες για τις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές σε κάθε κομμάτι του τομέα της Υγείας και αναφέροντας ότι: «όταν σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις, διαλύεται ο ασφαλιστικός μας φορέας και η άσκηση του επαγγέλματός μας γίνεται προβληματική έως αδύνατη, η τριήμερη κινητοποίηση είναι η ελάχιστη αντίδραση του κλάδου μας σε συμπόρευση με όλους τους πολίτες της χώρας, που θα βγουν στους δρόμους και τις πλατείες διαμαρτυρόμενοι».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης σε «μπλοκάρισμα των ταμείων και δωρεάν εξέταση όλων των προσερχόμενων στα νοσοκομεία μία ημέρα κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη».

Τα συλλαλητήρια

Τρίτη και Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθούν τα μέτρα και τα μεσάνυκτα θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή, οι πολίτες αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 17.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.