ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ψήφισμα του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου εναντίον εφεδρειών και απολύσεων στους δήμους




  ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ
* ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4093/2012
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ Ή ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
 
Ψήφισμα εναντίον εφεδρειών και απολύσεων στους δήμους αλλά και γενικότερα εναντίον όλων εκείνων των μέτρων που προβλέπονται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016), ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου αλλά και ύστερα από συγκεκριμένο κείμενο ψηφίσματος που διάβασε ο ίδιος και κατέθεσε προς ψήφιση. 
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Η απόφαση για έκδοση ψηφίσματος έχει ως εξής: «Το Δ.Σ Δήμου Δίου - Ολύμπου είναι ριζικά αντίθετο με τις ρυθμίσεις του Ν.4093/2012 ‘‘Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016’’.
• Διαφωνεί πλήρως με τη θέσπιση του λεγόμενου «Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνιστά μια απαράδεκτη επιτροπεία. Αντί να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση οι πόροι που επί χρόνια υπεξαιρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αντί να αποδοθούν οι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν και συνεχίζουν να μεταβιβάζονται, εγκαθίστανται αντισυνταγματικές «επιτροπείες» για να ελέγχουν τη φτώχεια των δήμων και να τιμωρούν ακόμη και τους πολίτες με αύξηση τελών.
• Διαφωνεί με τις περικοπές στις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού και την πλήρη απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016 σε συγκεκριμένες ειδικότητες, δηλαδή σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες περιβάλλοντος ή οι κοινωνικές υπηρεσίες, αφού με τον τρόπο αυτό δυναμιτίζεται η λειτουργία των δήμων. Οι αναιμικές από προσωπικό δημοτικές υπηρεσίες είναι απολύτως βέβαιο πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διαλυθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
• Διαφωνεί με τις απαράδεκτες διατάξεις για την κατάργηση οργανικών θέσεων συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων, οι οποίες αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις δημοτικές υπηρεσίες και στέλνουν ακόμη περισσότερους στην αβεβαιότητα και την ανεργία.
• Διαφωνεί με τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, η οποία επιδεινώνει την οικονομική θέση και την ανασφάλειά τους και θίγει την αξιοπρέπειά τους. Εργαζόμενοι που απλώς επιζούν ή ζουν με δανεικά δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν και να παράγουν αυτά που θέλουν και μπορούν.
• Διαφωνεί πλήρως με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος επισημοποιεί την με αμείωτη ένταση υπεξαίρεση των πόρων της αυτοδιοίκησης και σφραγίζει ουσιαστικά την κατάρρευση των δήμων.
-Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει τις ρυθμίσεις αυτές και όλες εκείνες οι οποίες οδηγούν τη χώρα μας σε αδιέξοδο, την οικονομία σε ύφεση, το λαό στη φτώχεια και την αυτοδιοίκηση στην καταστροφή.
-Καταδικάζει την επιχείρηση κατάργησης της διοικητικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και του οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων.
-Εκφράζει τη βεβαιότητα πως η απαξίωση της αυτοδιοίκησης δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μία πολιτική επιλογή. Όμως η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων».
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Δημοτικό συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του  εισηγητή, έχοντας υπόψη τις ρυθμίσεις του Ν.4093/2012 ‘‘Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016’’ και μετά από διαλογική συζήτηση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ΟΜΟΦΩΝΑ
«1. Καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά συνταγματικά δικαστήρια, εναντίον των απαράδεκτων και καταστροφικών ρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου.
2. Ζητά τη συνέχιση του έκτακτου συνεδρίου στο οποίο πρέπει να αποφασιστούν ενέργειες και δράσεις για να μην εφαρμοστούν οι αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές, αντεργατικές και αντιευρωπαϊκές διατάξεις του μεσοπρόθεσμού.
3. Αποφασίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία προς τα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού, και δεν θα εκδοθεί καμία σχετική διοικητική πράξη και τώρα και στο μέλλον, πλην εκείνων που αφορούν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.
4. Αποφασίζει να παρέχει νομική υποστήριξη προς τα στελέχη της υπηρεσίας και το δήμαρχο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πειθαρχική ή άλλη δίωξη.
5. Προτείνει τη λήψη απόφασης από το συνέδριο της ΚΕΔΕ για την ομαδική υποβολή παραιτήσεων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της χώρας, προκειμένου να καταστήσει σαφή τη βούληση της αυτοδιοίκησης για έναν ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο αγώνα».