ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη εργαζομένων



Την πρόθεσή τους να αντισταθούν σε συλλογικό επίπεδο κατά της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν οι ηγεσίες τους, εκφράζουν οι εργαζόμενοι με το σημερινό πανευρωπαϊκό ραντεβού αλληλεγγύης και δράσης που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αναμένονται βεβαίως στον ευρωπαϊκό νότο που πλήττεται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ.

Oι κινητοποιήσεις στην Αθήνα

H ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.00 μ.μ. έως και τις 15.00 μ.μ. και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλ. Κλαυθμώνος.

Από νωρίς θα μπορείτε να παρακολουθήσετε live όλες τις εξελίξεις από την Τηλεόραση της Ζούγκλας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Συνομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων: «H ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων η ψήφιση των οποίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση την κοινωνία και σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους και στη δεύτερη μέρα της 48ωρης Απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα να βάλουν τέλος στη λιτότητα και στους φόρους, να αλλάξουν εδώ και τώρα την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν στις πλάτες των μονίμων υποζυγίων, να αντικαταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης». 
Λόγω της κινητοποίησης, κλειστός θα είναι από τις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Στην στάση εργασίας θα συμμετάσχουν δάσκαλοι, καθηγητές (στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 14.00) και δημοσιογράφοι.

Oι καθηγητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12:30, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των δικαστών και των δικαστικών λειτουργών.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, που όμως ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων


Μετά την Πορτογαλία «ραντεβού» στους δρόμους δίνουν για τις 14 Νοεμβρίου και οι Ισπανοί. 

Τα εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν να κηρύξουν γενική απεργία, διαμαρτυρόμενα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. 

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη Γενική Απεργία ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Συνολικά, θα συμμετάσχουν 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

(Η αφίσα του πανευρωπαϊκού καλέσματος. Αναφέρεται η φράση «γενική απεργία» σε διάφορες γλώσσες)


(Κάλεσμα μέσω facebook)
Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO έχουν προγραμματίσεις 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους έλληνες ισπανούς και ιταλούς εργαζόμενους.

Η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ σε δήλωσή της με αφορμή την Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση τόνισε ότι «όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση», προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους». Η κα Σεγκόλ στο μήνυμά της που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΣΕΣ επισημαίνει ότι «η Τρόικα δεν μπορεί πλέον να συμπεριφέρεται αλαζονικά και βάναυσα» και επαναλαμβάνει και τη θέση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την αντικατάσταση της πολιτικής των μνημονίων από πολιτική που θα ενισχύει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».


(Kάλεσμα μέσω twitter)

Τα συνδικάτα της Ευρώπης με μια φωνή και έντονη δράση απαιτούν, να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών, να προωθηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. 

Με συλλήψεις ξεκίνησε η απεργία στην Ισπανία

Η 14η Νοεμβρίου «μπήκε» με ρυθμούς απεργίας στην Ισπανία. Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες, ακυρώσεις πτήσεων αλλά και 28 συλλήψεις έλαβαν χώρα από σήμερα τα ξημερώματα, ημέρα μαζικής κινητοποίησης για τον ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν τραυματιστεί 12 άτομα - οι τρεις εκ των οποίων αστυνομικοί.

Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την "El Pais", αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%. Τα ξημερώματα, πικετοφόροι έβαλαν συμβολικά φωτιά σε λάστιχα μπροστά από την κεντρική αγορά της Βαρκελώνης, την "MercaBarna". Μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την "MercaΜadrid". Επίσης, το 100% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στη νυχτερινή βάρδια του εργοστασίου της SEAT στην Καταλονία.

Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δρομολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με την συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στην Πορτογαλία, όπου έχει μπει χειρόφρενο στα τρένα ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις πτήσεων.

Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου