ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ορμόνη κατά της ανδρικής… απιστίας!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, όταν σε ετεροφυλόφιλους άνδρες αφοσιωμένους στη σχέση ή στον γάμο τους αυξάνονταν τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, ενισχυόταν και το αίσθημα πίστης στη σχέση τους.


Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή σήμερα ως «μητρικό φίλτρο» και «ορμόνη της αγάπης» και έχει ιδιαίτερα έντονη δράση στους κοινωνικούς δεσμούς καθώς για πρώτη φορά παράγεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον θηλασμό. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πώς όταν δύο άνθρωποι ολοκληρώνουν την ερωτική πράξη, τα σώματά τους πλημμυρίζουν από ωκυτοκίνη. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα επίπεδά της και όταν βρίσκονται σε εν γένει φυσική επαφή, αγκαλιά, χορό κ.ά.


Στο πλαίσιο του πειράματος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έδωσαν σε δύο μικρές ομάδες που αποτελούνταν και από παντρεμένους και από ελεύθερους να βάλουν στη μύτη τους ένα σπρέι.


Στη μία ομάδα το σπρέι ήταν φυσικό νερό, ενώ στην άλλη περιείχε ωκυτοκίνη. Κανένας τους δεν γνώριζε εάν είχε λάβει φάρμακο ή νερό. Ακολούθως, έβαλαν σε απόσταση δύο μέτρων από τον καθέναν ελκυστικές γυναίκες και τους ζήτησαν να τις πλησιάσουν τόσο ώστε να νιώθουν άνετα αλλά και σε απόσταση τέτοια που να αρχίζουν να αισθάνονται αμήχανα. Το ίδιο επαναλήφθηκε με τη γυναίκα να πλησιάζει τον άνδρα σε απόσταση 30 εκατοστών και έναν από τους δύο να απομακρύνεται.



Όπως φάνηκε, οι άνδρες που διατηρούσαν μόνιμη σχέση και είχαν λάβει ωκυτοκίνη έμειναν σε απόσταση 15 εκ. πιο μακριά από τη γυναίκα σε σύγκριση με τους άλλους που είχαν πάρει το νερό. Για τους μη δεσμευμένους δεν είχε καμία επίπτωση η λήψη της ορμόνης.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα διαθέτει ένα δίκτυο αισθητηρίων, τα σωμάτια του Pacini τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου που βρίσκεται κάτω από τον λαιμό. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα περιλαμβανομένης και της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.


Μία θεωρία είναι ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου προκαλείται η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο που τελικά ωφελούν την υγεία και το συναίσθημα.