ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα δώσει δημοκρατική λύση»


«Πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα δώσει δημοκρατική λύση»

 

  Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και ΚΚΕ

 
  Οι διεργασίες που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τα σενάρια για την ίδρυση νέων κομμάτων ή τον σχηματισμό μίας μεγάλης παράταξης μέσω συνεργασιών στο λεγόμενο «μνημονιακό μπλοκ» θα αποτύχουν, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «είναι λίγα τα ψωμιά της μνημονιακής βαρβαρότητας και των κυβερνήσεων που την προωθούν».

Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτιμώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο τις ψηφοφορίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ ακόμη και ότι «πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα δώσει δημοκρατική λύση δικαιοσύνης, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας», αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Κομματικές πηγές σχολιάζουν με ιδιαίτερη οξύτητα τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καθώς, για το πρώτο κόμμα προβλέπουν μεγέθυνση της κρίσης, ενώ για το δεύτερο θεωρούν ότι η στάση του είναι ανθενωτική και ότι τηρεί ίσες αποστάσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αναλύοντας τις διαφωνίες και τις διαγραφές στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, το κλίμα που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς και τις συζητήσεις για νέα σχήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «οι όποιοι σχεδιασμοί για συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα πέσουν στο κενό. Ακόμη κι αν προχωρήσουν τα σενάρια για νέες μνημονιακές παρατάξεις, αυτά δεν μπορεί παρά να προσκρούσουν πάνω στις ζοφερές κοινωνικές πραγματικότητες που δημιούργησαν τα μνημόνια».

Με βάση τη διαπίστωση αυτή, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η λαϊκή αξίωση για ανατροπή της απάνθρωπης πολιτικής και του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος που την προωθεί, θα γίνει σύντομα ποτάμι που θα ματαιώσει κάθε συναφή σχεδιασμό, καθώς η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα αργήσει».

Αναφορικά με τις συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της αφήνει το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε εκκρεμότητα και στις διαθέσεις των δανειστών, ενώ, η πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας συνεχώς το επιδεινώνει.

Η συνολική θεώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν εκφράζει την εθνική ενότητα, γιατί όπως τονίζουν κύκλοι του κόμματος «καμία ενότητα δεν μπορεί να εκφράσει μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα μια οικτρής μειοψηφίας τραπεζιτών και των φίλων τους, μια κυβέρνηση που παραγνωρίζει τη λαϊκή εντολή για αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, μιας κυβέρνησης που ούτε καν την κοινοβουλευτική της ενότητα δεν μπορεί να διασφαλίσει, αφού μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες έχασε πάνω από δέκα βουλευτές που την στήριζαν και όλα αυτά χωρίς καν ακόμη να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα απάνθρωπα μέτρα του τρίτου μνημονίου».

Ειδικό σχολιασμό κάνουν οι ίδιες πηγές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Για τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τόσο όσον αφορά τη στρατηγική του μερκελισμού, όσο και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και προσθέτουν ότι η πολιτική αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με την αριστερά ούτε και με το μετεκλογικό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια άποψη, «η μόνη έγνοια της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ είναι οι πολιτικές διεργασίες σε ένα τμήμα του μνημονιακού μπλοκ» και προσθέτουν ότι το κόμμα αυτό βρίσκεται «σε σοβαρή ιδεολογικοπολιτική κρίση που το πιθανότερο είναι ότι θα έχει κι επόμενα στάδια».

Μετά από πολύ καιρό, οι ίδιες κομματικές πηγές σχολιάζουν τη στάση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «παρόλο που στο κίνημα προωθούνται ενωτικές πρακτικές, η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει την ανθενωτική στρατηγική της, που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τη συνέχιση της μνημονιακής βαρβαρότητας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει το συγκεκριμένο κόμμα ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, «η ηγεσία του ΚΚΕ δεν δίστασε να στηρίξει τις οικονομικο-πολιτικές αναλύσεις της στα κουραφέξαλα της ηγεσίας της ΝΔ για το "λόμπι της δραχμής" και να τηρήσει ίσες αποστάσεις από την συγκυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για να λάβει κατόπιν συγχαρητήρια για τις αναλύσεις αυτές από τους πρωτεργάτες της μνημονιακής βαρβαρότητας».