ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Φέρτε πίσω τα λεφτά!


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/
Στον χθεσινό Δευκαλίωνα αναδείχθηκε πανηγυρικά το βασικό αίτιο της Ελληνικής Δημοσιονομικής Τραγωδίας. Το Τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει πάρει ήδη περίπου 230 δις ευρώ βοήθεια και δεν μπορεί ακόμα να αναρρώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος της επικείμενης δόσης (περίπου 23-24 δις ευρώ) και έπεται συνέχεια για να...
χρηματοδοτηθεί η περιβόητη ανά-κεφαλαιοποίηση.
Ουδείς γνωρίζει πως αυτά τα 230 δις ευρώ θα επιστραφούν στην ΕΚΤ, κύρια πηγή δανεισμού των Ελληνικών Τραπεζών. Και αναφερόμαστε με επιμονή σε αυτά τα 230 δις ευρώ διότι για τα υπόλοιπα που θα πάρουν οι τράπεζες από σήμερα και μετά, είναι απόλυτα ευκρινές ποιους θα βαρύνουν: τον Ελληνικό Λαό.
Ας το κάνουμε ακόμα πιο αναλυτικό…
Στην αρχή της κρίσης η τότε κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε στις τράπεζες 28 δις βοήθεια. Χρησιμοποιήθηκαν τότε από τις Ελληνικές Τράπεζες τα 23 δις ευρώ. Αυτά τα 23 δις ευρώ υπολογίζονται ήδη στο χρέος της χώρας.
Οι μετέπειτα φιλομνημονιακές κυβερνήσεις, κυρίως με την μορφή εγγυήσεων, καθώς και η ΕΚΤ μέσω του ταμείου ELA (μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας του ευρώ-συστήματος) έχουν δώσει στις τράπεζες  περίπου 210 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα (δηλαδή τα 210 δις ευρώ) δεν έχουν μέχρι σήμερα προστεθεί και δεν υπολογίζονται στο χρέος της χώρας.
Τι θα γίνει στο μέλλον άγνωστο. Θα πουληθούν οι τράπεζες και από το αντίτιμο της πώλησης θα εξοφληθούν αυτά τα χρέη;
Είναι όμως δυνατόν να πουληθούν όλες οι Ελληνικές Τράπεζεςμε τόσο υψηλό τίμημα όπως είναι τα 210 δις ευρώ;
Είναι μάλλον απίθανο να πουληθούν με συνολική αξία πώλησης τα 210 δις ευρώ. Όπως είναι απίθανο να πουληθούν ακόμα και στο 10% του χρέους των 210 δις ευρώ, δηλαδή με τελική συνολική αξία πώλησης τα 21 δις ευρώ. Το τελικό συνολικό τίμημα πώλησης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι πολύ μικρότερο των 21 δις ευρώ, σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς.
Και πώς θα εξοφληθούν λοιπόν αυτά τα 210 δις ευρώ; Άγνωστο προς το παρόν. Και δεν έχουμε ακόμα προσθέσει τα χρέη των τραπεζών προς το Ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή τα χρέη από τα κρατικά κεφάλαια ύψους περίπου 50 δις ευρώ τουλάχιστον, που θα πάρουν στο άμεσο και μέσο μέλλον οι Ελληνικές Τράπεζες μέσω των δόσεων των μνημονίων.
Έχουμε λοιπόν φτάσει περίπου στα 260 δις ευρώ κατ’ ελάχιστο κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.
Ουσιαστικά για να σωθούν καταθέσεις, περίπου 150 δις ευρώ (τόσες καταθέσεις έχουν απομείνει στα χρηματοκιβώτια των Ελληνικών Τραπεζών), οι Ελληνικές τράπεζες πήραν δάνεια, εγγυήσεις και κρατική βοήθεια λίγο μεγαλύτερη από 260 δις ευρώ.
Ποιος όμως θα πληρώσει αυτά τα δάνεια; Μα φυσικά ο Ελληνικός Λαός.
Για αναλογισθείτε τον κύκλο του χρήματος… Οι Ελληνικές Τράπεζες πήραν και παίρνουν σε διάφορες μορφές κρατική βοήθεια περίπου 260 δις ευρώ, την οποία επωμίζεται ως προς την εξόφληση ο Ελληνικός λαός για να σωθούν οι εναπομείνασες καταθέσεις των Ελλήνων, ήτοι περίπου 150  δις ευρώ.
Και για να τελειώνουμε με την περιβόητη θεωρία ότι οι Ελληνικές Τράπεζες καταστράφηκαν γιατί είχαν επενδύσει σε Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσει το κράτος τις τράπεζες…
Πόση ήταν η ζημιά των Ελληνικών τραπεζών από τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα; Ήταν 40-50 δις ευρώ, άντε 60 δις ευρώ. Μέχρι τα 260 δις ευρώ απομένει πολύς και μακρύς δρόμος. Που πήγαν τα λεφτά;
Φέρτε πίσω τα λεφτά!

Φωτομοντάζ «Το Γρέκι»