ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου – Παρουσίαση Λευκώματος




 
  



    Μια ιδιαίτερη βραδιά για το Φεστιβάλ Ολύμπου, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, καθώς παρουσιάστηκε το λεύκωμα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, αλλά τιμηθήκαν και οι άνθρωποι που στήριξαν και ανέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του νομού μας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο CAVO OLYMPO. 

Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε από τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας Κώστα Τσιάνο, τον δημοσιογράφος-κριτικό θεάτρου Γιώργο Σαρηγιάννη και τον φιλόλογο και επιμελητή του λευκώματος Αντώνη Κάλφα. Ο  πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος  χαρακτήρισε την  εκδήλωση ως μια από τις πιο σημαντικές στη 40χρονη πορεία του θεσμού, καθώς παρουσιάζει όλη του την ιστορία. «Στο τέλος της καταγραφής των γεγονότων αλλά και των πρωταγωνιστών που τα δημιούργησαν προκύπτει αυτό το λεύκωμα. Τότε διαπιστώνει κανείς πως έτσι γράφεται η ιστορία», σημείωσε αναφερόμενος στο λεύκωμα.  Επίσης συνεχάρη  όσους εργάστηκαν για το λεύκωμα, συγκέντρωσαν το υλικό, κατέγραψαν τα γεγονότα, έδωσαν φως και ζωή στα κείμενα και τις εικόνες.  
Ο  υπεύθυνος δημοσίων και διεθνών σχέσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου Νίκος Πασχαλούδης τόνισε πως το Φεστιβάλ έχει καταγραφεί ως ένας σημαντικός περιφερειακός θεσμός με μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση». 
Ο επιμελητής του  λευκώματος Αντώνης Κάλφας αναφέρθηκε στις τόσες ξεχωριστές στιγμές που αποτυπώνονται στις σελίδες του, αλλά και το εναρκτήριο όραμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών. «Το φεστιβάλ έδωσε πνευματική τροφή αλλά και βήμα σε νέους ανθρώπους του τόπου με καλλιτεχνικές ανησυχίες», είπε.  «Είναι ωραία που μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό τις δύσκολες μέρες αυτές, που όλοι μιλούν για το χρήμα», ανέφερε ο   κ. Τσιανός.  
 Ο κριτικός θεάτρου κ. Σαρηγιάννη, σημείωσε την καλαισθησία και προσεγμένη μορφή του λευκώματος, μιλώντας στη συνέχεια για το θέατρο στην ελληνική περιφέρεια, που πέρασε από πολλά στάδια. Περιπλανώμενοι θίασοι, μπουλούκια, ακόμα και παραστάσεις στα βουνά κατά την Εθνική Αντίσταση ήταν τα πρώτα βήματα.  Κατά τη διάρκεια της ξεχωριστής βραδιάς  τιμήθηκαν Πρόεδροι και Έφοροι της Εστίας Πιερίδων Μουσών και του ΟΡΦΕΟ, αυτοδιοικητικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, άνθρωποι των γραμμάτων και των ΜΜΕ, αλλά κυρίως απλοί άνθρωποι που με αγάπη για τον τόπο τους και υψηλό αίσθημα προσφοράς έκαναν κατάθεση ψυχής για να φθάσει το Φεστιβάλ Ολύμπου να γίνει 40 χρονών.