ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Παραβίαση του δικαίου πολέμου οι δολοφονίες δημοσιογράφων

 Παραβίαση του δικαίου πολέμου οι δολοφονίες δημοσιογράφων
Για παραβιάσεις του διεθνούς νομικού πλαισίου που διέπει τις ένοπλες συρράξεις κάνει λόγο το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Παρατηρητήριο κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά τη δολοφονία δύο Παλαιστίνιων εικονοληπτών, που εργάζονταν για τον τηλεοπτικό σταθμό αλ Άκσα και σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν την 20ή Νοεμβρίου.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης ένα πολυώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται πολλά από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνοντας επιθέσεις που ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τότε ότι είχαν στόχο την τηλεπικοινωνιακή υποδομή και προσωπικό των ένοπλων παλαιστινιακών παρατάξεων.
«Απλώς και μόνο επειδή το Ισραήλ λέει ότι ένας δημοσιογράφος ήταν μαχητής ή ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός ήταν κέντρο διοίκησης, δεν σημαίνει ότι είναι έτσι», σημείωσε η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια του τμήματος του Παρατηρητηρίου για την Μέση Ανατολή σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
«Οι δημοσιογράφοι που εξυμνούν τη Χαμάς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι επικροτούν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μπορεί να κάνουν προπαγάνδα, αλλά αυτό δεν τους καθιστά θεμιτούς στόχους βάσει του δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε η Ουίτσον.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις σε τρία κτίρια όπου στεγάζονταν εγκαταστάσεις ΜΜΕ. Ένα αγόρι δύο ετών το οποίο ζούσε σε ένα σπίτι απέναντι από έναν από τους στόχους αυτούς σκοτώθηκε επίσης, σημείωσε η οργάνωση.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της HRW, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «δρα σύμφωνα με τους κανόνες των ένοπλων συρράξεων, παρά τις συνεχιζόμενες και εκ προθέσεως παραβιάσεις και καταχρήσεις των κανόνων αυτών από τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας».
«Οι λεπτομέρειες των γεγονότων που αναφέρονται στην έκθεση» του Παρατηρητηρίου «ελέγχονται», προσέθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια συνεκτική απάντηση».
Περίπου 170 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, καθώς και έξι Ισραηλινοί, ανάμεσά τους δύο στρατιώτες, σκοτώθηκαν στην διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών που το Ισραήλ εξαπέλυσε με στόχο, όπως ανακοίνωσε, το να κάμψει τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους πέραν των συνόρων.