ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

H Wall Street Journal εκθειάζει τον γέροντα Παΐσιο


 «Οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στην πίστη. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καθημερινότητα, ο γέροντας Παΐσιος δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Τους δίνει ένα στήριγμα». Η Αναστασία Κωνσταντίνου είναι 32 χρονών και εργάζεται ως σερβιτόρα. Είναι παράλληλα μία από τους χιλιάδες ανθρώπους που προσέτρεξαν για να προσκυνήσουν τα λείψανα του γέροντα Παΐσιου στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, για να πάρουν δύναμη και ελπίδα. Εκεί τη συνάντησε ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» και μίλησε μαζί της, όπως και με πολλούς άλλους πιστούς προσκυνητές.
Η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε χθες ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον γέροντα Παΐσιο, τον άνθρωπο του Θεού, που με την ενόραση και τον λόγο που άφησε πίσω του μιλάει σήμερα κατευθείαν στις καρδιές των Ελλήνων που βασανίζονται μέσα στη δίνη της οικονομικής, αλλά κυρίως της κοινωνικής κρίσης. Αναλύει το φαινόμενο του λόγου του και τον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία, η οποία αναζητά ελπίδα αλλά και νέες, πιο στέρεες βάσεις για να οικοδομήσει το αύριο. Και αφηγείται την ιστορία του: «Πριν από τρεις δεκαετίες, ένα γενειοφόρος ορθόδοξος Αγιορείτης επισκέφτηκε τη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και έκανε μια ανησυχητική πρόβλεψη: Η Ελλάδα θα ζούσε στο μέλλον “μία μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα”, μετά την οποία θα ακολουθούσαν πείνα και πολιτικός αναβρασμός» αναφέρει ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» και συνεχίζει: «Οι πιστοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ζοφερή πρόβλεψη του γέροντα Παΐσιου, ενός ασκητικού μοναχού που πέθανε το 1994, ήταν στην πραγματικότητα μια προφητική ματιά της απότομης μεταβολής που δέχεται η χτυπημένη από την κρίση χώρα. Γι’ αυτό και αυξάνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον ορθόδοξο άγιο άνθρωπο, καθώς παλεύουν να καταλάβουν τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σκληρή, οικονομική κρίση που βιώνουν».

Ο δημοσιογράφος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις εικόνες που αντικρίζει μπροστά του στη Σουρωτή, όπου τα Σάββατα «εκατοντάδες πιστοί στέκονται στη σειρά, μπροστά από τον τάφο του γέροντα, περιμένοντας τη σειρά τους για να γονατίσουν, να προσευχηθούν, να φιλήσουν τον λιτό, ξύλινο σταυρό που κοσμεί την τελευταία του κατοικία. Ζητούν τη βοήθειά του για να βρουν δουλειά, να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να επιβιώσουν μέσα στην κρίση που έκανε άνω κάτω τις ζωές τους».

Και πλησιάζει τους πιστούς… «Ο Παΐσιος προέβλεψε πολλά πράγματα. Και τώρα οι προφητείες βγαίνουν αληθινές» λέει ένας από τους προσκυνητές, ο Κώστας Κατσαούνης 41 ετών, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. «Προέβλεψε την κρίση. Είπε όμως επίσης ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, ότι θα το ξεπεράσουμε και ότι η ευημερία θα επιστρέψει. Εχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους».

Πλησιάζει όμως και πανεπιστημιακούς, για να του μιλήσουν για το φαινόμενο του γέροντα που συγκινεί την Ελλάδα: «Οταν συμβαίνει ένα γεγονός, το οποίο γονατίζει μια ολόκληρη κοινωνία, οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν μια θρησκευτική εξήγηση» λέει στην εφημερίδα ο Βασίλειος Μακρίδης, καθηγητής θεολογικών σπουδών και ειδικός σε θέματα της ορθόδοξης θρησκείας στο πανεπιστήμιο Enfurt της Γερμανίας.

Πλησιάζει τέλος και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το έργο του, όπως ο Νικόλας Ζουρνάτογλου, που έχει συλλέξει σε τρία βιβλία με τους λόγους του γέροντα και εξηγεί: «Αγιοι άνθρωποι σαν τον γέροντα Παΐσιο γεννιούνται κάθε 1.000 χρόνια. Ηταν ένα δώρο που δόθηκε από τον Θεό και την Παναγία στην ανθρωπότητα».
(Από την Δημοκρατία)


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2E6ouGrNh