ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

«Κοκορομαχίες» Rossi – Stoner με ανταλλαγή δηλώσεων


 «Κοκορομαχίες» Rossi   Stoner με ανταλλαγή δηλώσεων
H δήλωση του Valentino Rossi για τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή και άρτι αποχωρήσαντα από το πρωτάθλημα MotoGP, Casey Stoner πυροδότησε σειρά φραστικών αντιδράσεων. «Ο Stoner άρχισε να με μισεί» δήλωσε ο Rossi «μετά τον αγώνα στη Laguna Seca το 2008».
Ο Stoner δεν το άφησε να περάσει έτσι. Η απάντησή του μέσω Tweeter έριξε λάδι στη φωτιά: «Πιστεύω ότι ο Valentino αισθάνεται λίγο πιο γενναίος τώρα που δεν είμαι κι εγώ εκεί». Και προσθέτει «Νομίζω ότι ο Marc Marquez θα κάνει καλή δουλειά ανακατεύοντας τα πράγματα κατά τη νέα σεζόν. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς».
Ως γνωστόν ο πρωτασθλητής της Moto2, Ισπανός Marc Marquez θα αντικαταστήσει τον Stoner οδηγώντας την RCV για την εργοστασιακή ομάδα της Repsol Honda το 2013.
O αγώνας της Laguna Seca για εκείνη τη χρονιά (2008) ήταν καθοριστικός. Ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής είχε επικρατήσει σε όλες τις χρονομετρήσεις, ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές. Ήταν το φαβορί για τη νίκη, όμως ο Rossi βρισκόταν σε μεγάλα κέφια.
Το αποτέλεσμα ήταν όποτε ο Stoner περνούσε μπροστά, ο Rossi να απαντά ακαριαία. Τελικά σε αυτόν τον αγώνα και εν μέσω αυτού του καταιγιστικού ρυθμού, πραγματοποιήθηκε η «μεγαλύτερη» προσπέραση όλων των εποχών στο θεσμό. Ο Rossi πέρασε με τη Yamaha του στην περίφημη corkscrew, τόσο εσωτερικά ώστε πάτησε στο χώμα.

Ο Stoner συνέχισε τις προσπάθειές του, μέχρι που είχε μια έξοδο, έπεσε, κατάφερε όμως να επανέλθει στον αγώνα χωρίς να χάσει καν τη δεύτερη θέση. Ήταν τόσο ξέφρενος ο ρυθμός μεταξύ των δύο, που είχαν χτίσει σημαντική διαφορά από τον τρίτο του αγώνα, τον Chris Vermuelen που τερμάτισε 26 δευτ. πιο πίσω.
Ο Αυστραλός με το #27 δεν χάρηκε με τις κινήσεις του Rossi και στην απονομή αρνήθηκε να τον συγχαρεί και να του δώσει το χέρι. Η μάχη αυτή, μαζί με μία ανάλογη του Rossi και πάλι αλλά αυτή τη φορά με τον Jorge Lorenzo στην Catalunya το 2009 – θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο εντυπωσιακές για την εποχή των 800cc του MotoGP.
Στην Jerez το 2010 η κόντρα Rossi – Stoner συνεχίζεται με τον Ιταλό να γκρεμίζει τον Αυστραλό στην Κ1. Λίγο αργότερα ο Stoner του είπε δημοσίως ένα καυστικό «Η φιλοδοξία σου ξεπερνά το ταλέντο σου» και έκτοτε η σχέση τους ποτέ δεν έφτιαξε.
Σε συνέντευξή του στο Dainese’s Legends magazine, ο Rossi «κάρφωσε» λέγοντας για εκείνον τον αγώνα των ΗΠΑ: «Ο Stoner άρχισε να με μισεί απλά επειδή έχασε. Μετά από αυτό, έμοιαζε σαν να επιστρέφει διαρκώς σε εκείνον τον αγώνα και να σχολιάζει, απλά και μόνο επειδή δεν ήταν αρκετά ώριμος για να αποδεχτεί ότι τότε, απλά έχασε.»
Ο Rossi εκείνη τη χρονιά κέρδισε τον 6ο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία. Ακολούθησε ένας ακόμη τίτλος το 2009 πριν σπάσει το πόδι του το 2010 και συνεχίσει με τον κατήφορο που τον περίμενε με την μετάβασή του στην Ducati τον επόμενο χρόνο.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη του MotoGP, ο Rossi πιστεύει ότι το sport και οι συμμετέχοντες σε αυτό έχουν γίνει πολύ «σοβαροί». «Τα τελευταία χρόνια, το σπορ έχει σοβαρέψει πολύ και το ίδιο έχει συμβεί και με τους οδηγούς. Παλαιότερα όλα παίζονταν στο πόσο θάρρος είχε ο καθένας, όμως τώρα όλα είναι σοβαρά και πολύ αθλητικά. Κάνουν δίαιτα, αθλούνται πολύ και δεν κάνουν μια φυσιολογική ζωή. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να περνάς και καλά».
Χωρίς νίκη από το 2010, ο Rossi επιστρέφει στη Yamaha για την επόμενη χρονιά. Εκεί θα προσπαθήσει να αναβιώσει τις καλές εποχές, δίπλα στον ήδη δις παγκόσμιο πρωταθλητή και κατά 8 χρόνια νεότερο, Jorge Lorenzo.
O Doctor κλείνει τα 34 ταυτόχρονα σχεδόν με τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Qatar όμως η δίψα του για νίκη είναι «ανίατη» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Η γεύση της νίκης είναι διαφορετική απ’ οτιδήποτε άλλο. Είναι σαν ναρκωτικό. Αυτή είναι και η πεμπτουσία των αγώνων. Δυστυχώς όμως είναι πολύ μικρής διάρκειας, 3-4 ώρες και μετά τέλος. Την επόμενη ημέρα θέλεις κι άλλο. Δεν τελειώνει ποτέ».
Ο Rossi κρατά το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στη μεγάλη κατηγορία με 79 από το ντεμπούτο του το 2000, μέχρι την Sepang το 2010 που ήταν και η τελευταία του.
Δείτε στο video την επική μονομαχία Rossi – Stoner στην Leguna Seca το 2008.