ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ… ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ




Μαθητές των δομικών έργων του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο “Mediterranean Village”, ιδιοκτησία του αρχιτέκτονα κυρίου Λάμπρου Βασίλη.
Εάν η πρόκληση δεν ξεπερνάει τα όρια, όταν μιλάμε για μαθητές, τότε τι ξεπερνάει τα όρια;
Ας μάθουμε επιτέλους πώς ο κύριος Λάμπρου έχτισε αυτά που έχτισε πάνω σε οικόπεδα του δήμου Παραλίας και στον αιγιαλό; Πώς έκλεισε παράπλευρους δρόμους; Ας μας πει πώς εκμεταλλεύεται τμήμα της ακτής της παραλίας, του παλιού δήμου Παραλίας; Ας μας πει με τι εργασιακές σχέσεις έχει στους εκατό και παραπάνω εργαζόμενούς του (πάρα πολύ ανασφάλιστοι, δουλεύουν χωρίς οράρια, με μεροκάματο 20€ την μέρα).
Όχι δεν θα τρελαθούμε. Και κυρίως θα αγωνιστούμε με τον εργαζόμενο λαό, μαζί με την νεολαία, για να πούμε αλήθειες, για να μάθουμε ποιος είναι με ποιόν, ποιούς εκμεταλλεύεται ποίον.
Είναι λυπηρό εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης που πληρώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού να δημιουργούν συγχύσεις σε μαθητές, να τους συνδέουν άμεσα με μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους αποκρύβουν την πραγματικότητα σε σχέση με τα κάτεργα δουλείας όπως είναι η επιχείρηση του κυρίου Λάμπρου (το ξενοδοχείο Mediterranean Village).
Δεν καταλαβαίνουμε μαθητές να επισκέπτονται το ξενοδοχείο του κυρίου Λάμπρου, ως τι; Ως επιτυχημένου επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται εργάτες για να αυξάνει τα κέρδη του; Αυτό είναι το παιδαγωγικό έργο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του υπουργείου παιδείας; Αυτές τις αξίες, αυτά τα ιδανικά μεταδίδουν στους έλληνες μαθητές;
Οι νέοι της χώρας μας και κυρίως οι νέοι της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν ανάγκη από τέτοια πρότυπα γιατί εργοδότες σαν τον κύριο Λάμπρου απομυζούν το μόχθο της εργασίας των γονιών τους και πάρα πολλά από αυτά τα παιδιά γυροφέρνουν από μικρή ηλικία με το αίσθημα της φτώχιας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Τώρα να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, να συνειδητοποιήσουν  την αξία της οργανωμένης πάλης της εργατικής τάξης. Που σε αυτή θέση έχει και η νεολαία της. Να παλέψουν ενάντια σε ένα σύστημα που διαλύεται και σαπίζει και να μπουν μπροστά για να διεκδικήσουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που κουμάντο στην οικονομία θα κάνει ο εργαζόμενος λαός, κριτήριο ανάπτυξης θα είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού και όχι τα κέρδη των παράσιτων καπιταλιστών.

Σαββίδης Παναγιώτης
Μέλος ΚΚΕ, της Κ.Ο Πιερίας