ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα χρόνια από την τραγωδία του Κολούμπια.



Πέρασαν δέκα χρόνια από την τραγωδία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, στο οποίο επέβαιναν ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης και έξι Αμερικανοί και το οποίο ήταν το πρώτο που βγήκε από την ατμόσφαιρα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2003 και 16 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου και πολυδάπανου project της NASA, ένα τμήμα του πτερυγίου του Columbia αποκολλάται. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν δραματικές. Στο αρχηγείο της NASA ο χρόνος έχει παγώσει. Οι επιστήμονες μένουν καθηλωμένοι παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό την ανείπωτη τραγωδία. Μία φωνή ενημερώνει τους παρευρισκόμενους ότι η επικοινωνία με το Columbia έχει διακοπεί.

Την τραγική εκείνη στιγμή, μετά από 15 ημέρες στο διάστημα για την αποστολή STS 107, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια τυλίγεται στις φλόγες και διαλύεται στην ατμόσφαιρα πάνω από το Τέξας των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της επανεισόδου, στοιχίζοντας τη ζωή στους 7 επιβαίνοντες του.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες, η αιτία της καταστροφής ανακοινώθηκε επίσημα: Kομμάτι του ενός εκ των δύο Βοηθητικών Πυραύλων Υγρών Καυσίμων (SRB) που χρησιμοποιούνται κατά την εκτόξευση, ξεκόλλησε και χτύπησε το δεξί φτερό του Κολούμπια, ανοίγοντας τρύπα, η οποία προκάλεσε λανθασμένη «μανούβρα» κατά την επανείσοδο, οδηγώντας έτσι το κινούμενο με περίπου 17.000 χλμ. ανά ώρα διαστημικό λεωφορείο στην καταστροφή.

Κάθε χρόνο, εδώ και 10 έτη, οι συγγενείς συγκεντρώνονται στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντι της Φλόριντα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος αστροναύτες.

Φέτος, εκ μέρους όλων μίλησε η χήρα του αστροναύτη Rick Husband: Θυμόμαστε τα μέλη του πληρώματος του Columbia ως συνάδελφους, φίλους, γονείς και συζύγους. Ο άνδρας μου ήταν αποφασισμένος να δει κάθε μέλος του πληρώματος να αξιοποιεί όλες του της δυνατότητες κατά τη διάρκεια της αποστολής.