ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλούνται και από την Ελλάδα τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ! ΤΡΩΓΑΜΕ ΑΛΟΓΟ;


Ανακαλούνται και από την Ελλάδα τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ! 
Για προληπτικούς λόγους και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την ανίχνευση DNA κρέατος αλόγου σε κεφτεδάκια στα...
ΙΚΕΑ Τσεχίας, η ΙΚΕΑ Ελλάδας με ανακοίνωσή της στο Facebook τονίζει ότι:

"Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους."




Η αλυσίδα επίπλων και οικιακών ειδών IKEA, η οποία διαθέτει επίσης σουηδικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ στα υποκαταστήματά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει σε δεκατέσσερις χώρες τα κεφτεδάκια βοείου και χοιρινού κρέατος στα οποία εντοπίστηκε ίχνος κρέατος αλόγου στην Τσεχία.
«Παίρνουμε την υπόθεση αυτή πολύ σοβαρά και αποσύρουμε (. . .) τα πακέτα του ενός κιλού με κατεψυγμένα κεφτεδάκια στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία», καθώς και στη Σουηδία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ομίλου, η Ίλβα Μάγκνουσον.

Ηδη από τα υποκατάστημαυα της αλυσίδας ΙΚΕΑ τα κεφταδάκια έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια. Σε ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν, η απάντηση ήταν ότι σήμερα δεν έχει και ότι ίσως να έχουν την άλλη εβδομάδα.

Νωρίτερα, η IKEA ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να πωλεί κατεψυγμένα κεφτεδάκια και στα 17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία.

Ο Γιόσεφ Ντούμπεν, εκπρόσωπος της τσεχικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι βρέθηκε DNA αλόγου σε συσκευασίες που περιέχουν 1 κιλό κατεψυγμένα κεφτεδάκια Koettbullar, που παράγει η σουηδική αλυσίδα τροφίμων Dafgard.

Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα.

Η IKEA ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία.

Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της.