ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο ιδρυτής του Πελίτι www.peliti.gr κ.Παναγιώτης ΣΑΙΝΑΤΟΥΔΗΣ την 18η Φεβρουαρίου 2013 στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


   Με την χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας θα ξεκινήσει η επόμενη εκδήλωση της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013.
Στην συνέχεια ο ιδρυτής του Πελίτι  www.peliti.gr   κ.Παναγιώτης ΣΑΙΝΑΤΟΥΔΗΣ Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ντόπιες ποικιλίες – Πηγή ζωής»    

Ο κ. Σαινατούδης θα αναφερθεί στην:
·        Ιστορία του Σταριού.
·        Αναφορά στην προσωπική του πορεία για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.
·        Λόγοι διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών και τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
·        Παρουσίαση των δράσεων του Πελίτι για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
·         Θεατρικό παιχνίδι και τραγούδι.



Βιογραφικό σημείωμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης το 1990 διοργάνωσε το πρώτο κύκλο οργανωμένων μαθήματων οικολογικής γεωργίας. Αυτός ο κύκλος μαθημάτων μετεξελίχθηκε στο «εργαστήρι οικολογικής πρακτικής». Τον Ιανουάριο 1991 ξεκίνησε να ασχολείται με τη συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και το καλοκαίρι του 1991 μαζί με τον Σπύρο Μποτονάκη οργάνωσαν στο Κλαυσί Ευρυτανίας μαθήματα ορεινής οικονομίας. Το 1995 ξεκίνησε το Πελίτι (Πελίτι = Βελανιδιά στην ποντιακή διάλεκτο) (www.peliti.gr).  Το Πελίτι σήμερα είναι μια μεγάλη Βελανιδιά που αγκαλιάζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει 11 τοπικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα.
Από το 1995 ως το 2000 ταξιδέψε με τα πόδια και ότο στοπ σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας συγκεντρώνοντας σπόρους που κινδύνευαν να εξαφανιστούν. Συνολικά συγκέντρωσε πάνω από 1200 ποικιλίες σε αυτό το διάστημα.
To 1999  οργάνωσε την πρώτη Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, σήμερα είναι ένας μεγάλος θεσμός που συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2000 ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο  «κατά τόπους αγροκτήματα» για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων, συμμετέχουν  πάνω από 250 καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι
Το 2002 μαζί με τη γυναίκα του Σοφία Γίδα ξεκίνησαν το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών χωρίς χρήματα «από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά».
Το 2002 επίσης πρότεινε  - και έχει καθιερωθεί – την 7η Απριλίου ως μέρα για τις ντόπιες ποικιλίες στην Ελλάδα.
Το 2003 μαζί με το φωτογράφο Άρη Παύλο πραγματοποίησαν μια εξερευνητική αποστολή με τα πόδια στην οροσειρά της Ροδόπης  που στάθηκε αφορμή να γίνει γνωστό το έργο του Πελίτι σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ανοίξει ο δρόμος για το χωριό Καλότυχο.
Το 2009 τιμήθηκε ως φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου από το Δήμαρχο της Ρώμης και το International Bioversity ως αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει για τη διασφάλιση της διατήρησης και χρήσης της γεωργικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.
Το 2011 στα Βραβεία Gourmet 2010-2011 γίνεται ειδική μνεία για τη συμβολή του στη διατήρηση της Βιοποικιλότητας.
Το 2012 οργάνωσε τις διεθνείς ημέρες σπόρων στην Ελλάδα, 21,22, και 23 Απριλίου με συμμετέχοντες από 13 χώρες και πάνω από 7000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.


 
          Με εκτίμηση

  Κωνσταντίνος Κορομπίλης

     0030-23510-34288
     0030-6972-507281