ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η τερηδόνα απειλεί ακόμη και τα μωρά


Το γεγονός πως τα νεογιλά θα αρχίζουν να αλλάζουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα, έως την ηλικία των 12-13 ετών, είναι ένας λόγος παραπάνω για να τα φροντίζουμε. Επιπλέον, η καλή τους κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη τόσο της στοματικής κοιλότητας του παιδιού όσο και της ομιλίας του.

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί στα πρώτα νεογιλά δοντιών. Πρόκειται για μια πάθηση των δοντιών που προκαλείται από μικρόβια της οδοντικής πλάκας, τα οποία τρέφονται από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο στόμα και παράγουν οξέα που με τη σειρά τους προκαλούν τη διάλυση της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία της δημιουργίας τερηδόνας.

Κακές συνήθειες που χαλούν τα δόντια

Στις μικρές ηλικίες οι γονείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τη στοματική υγεία του παιδιού. Ωστόσο, άθελά μας κάνουμε σοβαρά λάθη που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τερηδόνας:

- Το κοιμίζουμε με το μπιμπερό στο στόμα: Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται, ενώ το γάλα παραμένει στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα.

- Του μεταδίδουμε τα δικά μας μικρόβια: Δοκιμάζουμε το γάλα ή το φαγητό του μωρού με το ίδιο κουτάλι που στη συνέχεια το ταΐζουμε.

- Του προσφέρουμε απλόχερα ζάχαρη: Εννοείται ότι το παιδί θα φάει μπισκότα και θα πιει φρουτοχυμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να του τα προσφέρουμε πριν το βραδινό ύπνο, γιατί το στόμα δεν προλαβαίνει να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.

Πρόληψη, το καλύτερο όπλο

Παράλληλα με την υγιεινή των δοντιών, μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού, ενδείκνυται μια οικογενειακή επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε στο πρόσωπο του παιδιού να λάμπει πάντα ένα αστραφτερό χαμόγελο!

Ώρα για βούρτσισμα

Το καθάρισμα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του παιδιού.

- Μόλις βγει το πρώτο δόντι: Καθαρίζετε τα πρώτα νεογιλά δόντια του μωρού με μια βρεγμένη γάζα μετά από το μπάνιο του ή ακόμη καλύτερα μετά το βραδινό τάισμα.

- 1-2 ετών: Χαρίστε του μια παιδική οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίξει και να πειραματιστεί μαζί της κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αφού πρώτα του υποδείξετε πώς να τη χρησιμοποιεί.

- 2-3 ετών: Βοηθήστε το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του κάθε βράδυ με μια μικρή παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα.

- 3 ετών+: Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μέρος της καθημερινής του ρουτίνας (πρωί και βράδυ).
myworld.gr