ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η Συνταγή της Ημέρας!


Κριθαράκι με χταπόδι κοκκινιστό

Συνταγή για 4 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

2 φλιτζάνια κριθαράκι
1.5kg χταπόδι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1.5 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι με καθαρό νερό. Γυρίζουμε και την κουκούλα (κεφάλι) του χταποδιού και την πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε σε μπουκιές.

Βάζουμε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα το χταπόδι μόνο του. Αφήνουμε για να κατεβάσει τα υγρά του και σιγά-σιγά να τα πιεί. Αφού μείνουν ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κρασί και τα μπαχαρικά. Αλάτι δεν βάζουμε διότι το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα δυο λίτρα νερό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 40-45 λεπτά.

Αφού μαλακώσει το χταπόδι ελέγχουμε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κριθαράκι. Κανονικά δεν πρέπει να χρειάζεται αλλά αν τα υγρά σας φαίνονται λίγα αυτή είναι η στιγμή για να προσθέσετε λίγο νερό. Αν προσθέσετε μετά υπάρχει ενδεχόμενο να σας λασπώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζουμε. Στο σημείο αυτό το ζυμαρικό ακόμα δεν είναι έτοιμο και για αυτό το λόγω πρέπει να το αφήσουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά. Για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό πρέπει να ανοίγουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα την κατσαρόλα και να ανακατεύουμε.

Σερβίρετε αν θέλετε με τριμμένο τυρί ή και χωρίς. Καλή Όρεξη!