ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για το σχέδιο «Αθηνά»


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                              Κατερίνη, 15 Μαρτίου 2013 


                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                         


Υπόμνημα για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» , απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σοφία Μαυρίδου, στον Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Σημειώνεται, ότι η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας πρόσφατα είχε μεταβεί στο υπουργείο Παιδείας και είχε συναντηθεί  με τον κ. Αρβανιτόπουλο προκειμένου να του μεταφέρει  τις θέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το σχέδιο «Αθηνά»  τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που κατεγράφησαν στη σύσκεψη που διενεργήθηκε στην έδρα της Π.Κ.Μ. με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.




Το περιεχόμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:



 «Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ,

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ», ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, προσδοκώντας να συνενώσουν τους θύλακες αξιοσύνης που υπάρχουν στα Ανώτατα Ιδρύματα μας, και να τα συνδέσουν με τους παραγωγικούς τομείς και τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε ελληνικής περιφέρειας, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην επιστημονική – πανεπιστημιακή κοινότητα για τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων.

Ο διαχωρισμός του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου:
·        Αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα του ΤΕΙ για μελλοντικά αιτήματα χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων (στο στάδιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών φορέων)
·        Δυσχεραίνει τη συνέχιση των εγκεκριμένων ερευνητικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, λόγω αλλαγής του οργανικού σχήματος του δικαιούχου, η οποία μπορεί να επιφέρει την ακύρωση των συμβάσεων και οικονομική επιβάρυνση των εμπλεκομένων φορέων.
·        Δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα συνέργειας με εκπαιδευτικούς του Κεντρικού ΤΕΙ λόγω της μεγάλης απόστασης, προκαλώντας προβλήματα και οπισθοδρόμηση στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, χωρίς να προκύπτει κάποιο οικονομικό – δημοσιονομικό όφελος για την Χώρα.
·        Υποβαθμίζει το ΤΕΙ σε επίπεδο Διοικητικής και Φοιτητικής Μέριμνας.
·        Δημιουργεί προβλήματα συνοχής των τοπικών κοινωνιών καθώς αποδυναμώνεται η  οικονομική δύναμη των κατοίκων με άμεση επίπτωση στην ανάσχεση της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας.
·        Ειδικότερα για το ΤΕΙ Κατερίνης, θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της διοικητικής υπαγωγής του στην απομακρυσμένη έδρα των Σερρών που θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε εκπαιδευτικό και σε ερευνητικό επίπεδο, χωρίς οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και σε υποβάθμιση ανάπτυξης ερευνητικών συνεργασιών, λόγω χαμηλότερης αξιολόγησης του ιδρύματος – χωρίς να ευθύνεται η στελέχωση ή οι υφιστάμενες υποδομές. Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση της Κατερίνης από τις Σέρρες θα αποδυναμώσει την ταχύτητα και αμεσότητα λήψης αποφάσεων, απαξιώνοντας τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του τμήματος στην Κατερίνη, τα οποία οφείλονται στη γειτνίαση και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι τόσο άμεσο και αναγκαίο για την ενίσχυση του τομέα της Ελληνικής Οικονομίας που τόσο στηρίζει το ΤΕΙ Κατερίνης με το ερευνητικό του έργο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την άμεση αναθεώρηση στρατηγικών σημείων του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και του δημοσιονομικού οφέλους της χώρας μας.
Ευελπιστώντας σε μία θετική εξέταση του προβλήματος που έχει ανακύψει είμαστε στη διάθεσή σας για μία άμεση, δημόσια και εποικοδομητική διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η τομεακη Αντιπεριφερειάρχησ
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας ΠΚΜ


Σοφία Μαυρίδου
                                                    Αντιπεριφερειαρχησ   Πιερίας