ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Στην Πόλη ο πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο


Τρία  χρόνια μετά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς με το μισό υπουργικό συμβούλιο  μεταβαίνει την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη για την δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου.

Ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την  πρόσφατη  συνάντησή τους στο  Κατάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα βελτίωσης των  σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Μάλιστα, ο νέος αυτός γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών ξεκίνησε ουσιαστικά από το απόγευμα της Κυριακής με το ραντεβού των κυρίων Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν άτυπη, προπαρασκευαστική των συναντήσεων και των διεργασιών που θα σηματοδοτήσει η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Πόλη και η έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνουν σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που είχε γίνει στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Την Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της  Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ακολούθως  με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παρά  τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις  το κλίμα είναι φορτισμένο από  τις ρηματικές διακοινώσεις των  δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων όπως άλλωστε είναι δικαίωμα της χώρας βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας  η οποία ανακοίνωσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την συνόδευσε με πλόες τουρκικών  πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Είναι σαφής η πρόθεση της  Άγκυρας να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που την συνδέει με την γεωπολιτική συγκυριαρχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη έχοντας την πρόσφατη γεωστρατηγική στήριξη που πρόσφερε στην χώρα μας ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε ότι τα κοιτάσματα που ενδεχομένως βρεθούν είναι ελληνικά και ευρωπαϊκά, οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και τέλος ότι εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί η Γαλλία είναι έτοιμη για συνεκμετάλλευση.

Για την Ελληνική πλευρά έχει αυξημένη σημασία και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση. Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται οι δύο χώρες αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Μετά την συνάντησή τους την  Δευτέρα το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του  Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες. Αντικείμενο σε αυτή είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν – πέραν του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου που έφτασε στην Τουρκία την Κυριακή, οι υπουργοί Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας  μεταξύ των δύο υπουργών για την  ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και  της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για  τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του  Αθλητισμού και στον τομέα του  Πολιτισμού. Ιδιαίτερα σημαντική  θεωρείται η κοινή δήλωση που  θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν  επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για  την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών  σχέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις ξεκινούν στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης  που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση  στον ΟΗΕ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.