ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Φρούτα και λαχανικά στην παιδική ηλικία


Καθημερινά σε κουβεντούλες με μαμάδες όπως και από προσωπικές εμπειρία ακούμε…Το παιδί μου δεν τρώει ότι είναι πράσινο… Δεν τρώει κανένα φρούτο εκτός της μπανάνας…
Δυσκολεύομαι να το κάνω να φάει ντομάτα… Και πως να μην είναι δύσκολο… Πως να εξηγήσεις τη σημαντικότητα των φρούτων και των λαχανικών, την ωφέλεια τους για την σωστή ανάπτυξη τους.

Πως να κατανοήσουν ότι αν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά δεν θα έχουμε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως φουσκώματα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, φυλλικού οξέος, βιταμ C, βιταμ Α, μαγνησίου, καλίου σημαντικά για το ανοσοποιητικό, το νευρικό, το οστικό, το μυϊκό, το καρδιαγγειακό σύστημα και την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με έρευνες συνίσταται ή κατανάλωση 5 τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εκτός των όσων αναφέραμε είναι πολύ σημαντικά για την αντιοξειδωτική τους δράση, έχουν προληπτική ιδιότητα κατά την παιδική ηλικία στην μειωμένη σύνθεση ελευθέρων ριζών – καρκινικών κυττάρων.

Σίγουρα αν τους πούμε όλα αυτά δεν πρόκειται να καταλάβουν, αλλά γνωρίζοντας τα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία βοηθάμε να προστεθούν στα γεύματα τους. Όσο μικρότερο είναι σε ηλικία ένα παιδάκι τόσο πιο εύκολα θα τα συμπεριλάβει στη διατροφή του, γι αυτό πριν φτάσουν στην ηλικία των 8-10 θα πρέπει η διατροφή τους να περιλαμβάνει όλες τις τροφές. Γνωρίζουμε όλοι πως τα πρότυπα των παιδιών αρχικά είναι οι γονείς οπότε ότι θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά πρώτα πρέπει να το υιοθετήσουν οι ίδιοι, βλέποντας στο οικογενειακό τραπέζι τους γονείς να τρώνε φρούτα και λαχανικά θα δοκιμάσουν και θα το θεωρούν φυσιολογικό.

Ακόμα και στην περίπτωση που δοκιμάσει και δεν του αρέσει συνεχίζοντας το να το έχει στο πιάτο του με όμορφους και έξυπνους τρόπους θα συνηθίσει στη γεύση τους μεγαλώνοντας. Και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις έχει δείξει να βοηθάνε πολύ οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, η διακόσμηση του πιάτου με διάφορα χρώματα λαχανικών, και η πρόσθεση τους σε διάφορα μίγματα συνταγών...π.χ μπιφτέκι λαχανικών. Σημαντική είναι η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικοί Διατροφολόγοι – Διαιτολόγοι στην προσπάθεια την υγιούς ανάπτυξης παιδιού και μετέπειτα ενηλίκου.