ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τα οφέλη του θηλασμού


Θηλάστε το παιδί σας για έξι μήνες τουλάχιστον.
Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή για το έμβρυο και οι μητέρες το γνωρίζουν καλά. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή διαμαρτυρία των γυναικών στη Θεσσαλονίκη, μετά την παρατήρηση που έγινε στη Σάντυ Κουτσοσταμάτη ενώ θήλαζε το παιδί της σε δημόσιο χώρο. 

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου στους πρώτους μήνες της ζωής του. Περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν να ξεπεράσει το έμβρυο τους κολικούς πόνους που παθαίνει τις πρώτες μέρες της ζωής του. Είναι κατά των λοιμώξεων καθώς παρέχει ανοσολογικούς παράγοντες και αντισώματα. Η λακτόζη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εντέρου του εμβρύου. Το σίδηρο που παρέχει είναι ελάχιστο, ωστόσο καλύπτει την ανάγκη που έχει το έμβρυο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες B, C, A, E και μειώνει τις πιθανότητες για πνευμονία, ωτίτιδα και διαβήτη. Η χώνευσή το είναι εύκολη και περιορίζει τις πιθανότητες αλλεργιών. Τέλος η σύνθεση του μητρικού γάλατος, εξελίσσεται μαζί με το μωρό σας έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του.

Επιπλέον έχει πολλά οφέλη και για την ίδια τη μητέρα. Οι πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση, μειώνονται. Η μήτρα της λεχώνας επανέρχεται στην αρχική κατάσταση άμεσα. Τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης χάνονται με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Τέλος μειώνει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.

Αξιοσημείωτο είναι και το περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ενώ θήλαζε δημόσια το μωρό της σε ένα εμπορικό κέντρο, της έγινε παρατήρηση από έναν υπεύθυνο του κέντρου. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σήμερα στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο μαζεύτηκαν αρκετές γυναίκες να θηλάσουν δημόσια τα μωρά τους. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σε συνεργασία με το Δίκτυο Δράσης για το βρεφικό θηλασμό. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του βρεφικού θηλασμού.

Κάποιες συμβουλές για τη μητέρα, για τη σωστή πορεία του θηλασμού είναι οι εξής:
Να καταναλώνει τουλάχιστον πάνω από 2 λίτρα νερό ημερησίως.
Να σκουπίζει καλά τη θηλή της μετά το θηλασμό, καθώς το σάλιο του εμβρύου μπορεί να ερεθίσει το δέρμα της.
Να αποφεύγει τρόφιμα με έντονη γεύση, καθώς μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος.
Να μην καταναλώνει πάνω από δύο εσπεριδοειδή τη μέρα, γιατί προκαλούν οξύτητα στο γάλα, οι οποίοι προκαλούν κολικούς στο έμβρυο.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι το δέσιμο που αναπτύσσεται με το θηλασμό, μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου είναι απαραίτητο.
jenny.gr