ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το μέλλον είναι μια ιδέα παλιά, αλλά την οραματιζόμαστε σήμερα


Το ποδόσφαιρο το 2050, όπως το φαντάζονται...

Το ποδόσφαιρο το 2050, όπως το φαντάζονται...

ΡΟΜΠΕΡ ΝΤΥΒΕΡΝ
Τέρμα τα βάρη, τέρμα το ντοπάρισμα, θα εμπνευστούμε από τους χορευτές
Γυμναστής της ομάδας της Λυόν και της Εθνικής της Γαλλίας, ο Ρομπέρ Ντυβέρν έγινε σταρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, εφόσον κατάφερε να κάνει τους παλιούς παίκτες σαν καινούργιους. Το 2050, θα είναι 83 χρονών και θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν θα έχει κάνει επανάσταση στο ποδόσφαιρο…
-Πιστεύετε ότι ο γυμναστής θα έχει ακόμα τόσο σημαντικό ρόλο το 2050;
-Θα είμαστε ακόμα παρόντες, καθώς είμαστε ακόμα προϊστορικοί όσον αφορά την προπόνηση. Οι βάσεις αυτής της «εκπαίδευσης» είναι πολύ πρόσφατες και έχουν εδραιωθεί με εμπειρικό τρόπο: οι πρώτες προπονήσεις είχαν λογική, όμως όσον αφορά τις γνώσεις πάνω στην ανθρώπινη ανατομία και φυσιολογία, μόλις τώρα αρχίσαμε να μαθαίνουμε πώς να προπονήσουμε έναν αθλητή. Μόλις αρχίσαμε.
-Τι θα αλλάξει συνεπώς;
-Προς το παρόν, πολύς κόσμος θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα ταχύτητας, έχοντας παράλληλα κατά νου το πρότυπο του μυώδη σπρίντερ Μπεν Τζόνσον.
Σαν αποτέλεσμα, προσανατολιστήκαμε προς τις ασκήσεις με βάρη, την εκγύμναση των μυών, κλπ. 
Εγώ είμαι ενάντια στα βάρη, στη Λυόν δεν κάνουμε σχεδόν καθόλου, και πιστεύω πως το 2050 θα έχουμε μια διαφορετική αντίληψη ως προς αυτό:
θα επανέλθουμε στο πρότυπο των αιλουροειδών, στα ελαφριά σώματα, στους ανάλαφρους μυς, διατηρώντας όμως την εκρηκτικότητα των παικτών. 
Θα αντλήσουμε έμπνευση από τους ορειβάτες και κυρίως από τους χορευτές, οι οποίοι αποδεικνύουν το πόσο εκρηκτικοί είναι, χωρίς να είναι καθόλου μυώδεις. 
Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στο χορό θα εφαρμοστούν και στο ποδόσφαιρο
θα επωφεληθούμε από τους δυνατούς μυς, την αγωνιστική- ανταγωνιστική εκτόνωση, τα πρότυπα τύπου Κάλβιν Σμιθ (παλιός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μ. και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 μ.).
-Θα έχει αυτό κάποιο αντίκτυπο στο ντοπάρισμα;
-Ναι, γιατί σήμερα το να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου σηκώνοντας πολύ βαριά βάρη, ευνοεί με τη σειρά του το ντοπάρισμα. Αλλά μόλις αυτό σταματήσει, θα σταματήσει και το ντοπάρισμα, δεν θα χρησιμεύει σε τίποτα, καθώς δεν θα γίνεται πια εκγύμναση μυών.
-Τι αλλαγές θα υποστεί το ίδιο το παιχνίδι;
-Το θέμα είναι να προσαρμοστεί η ανατομία του ποδοσφαίρου περισσότερο στην τεχνική φύση του αθλήματος.
Δεν θα αλλοιώσουμε τη φύση του παιχνιδιού για αθλητικούς λόγους, ελπίζω πάντως πως το 2050 δεν θα υπάρχει παρά μόνο η μπάλα που θα τρέχει.
Το ποδόσφαιρο είναι αυτή η κινητήρια δεξιότητα, η τεχνική, η μαεστρία στην ισορροπία, τα ατομικά σπριντ, τα άλματα, που συνδέονται φυσικά με την προσπάθεια για γρήγορη κατοχή της μπάλας, και κάθε φορά υπάρχει ένα απότομο σταμάτημα της (όταν ο παίκτης κλοτσάει τη μπάλα), πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα άθλημα για σπρίντερ.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο ως ένα άθλημα κάποιων τύπων που κλοτσάνε προς τα μπρος και τρέχουν προς τα πίσω, αυτό θα ήταν λάθος.
Εγώ προτιμώ τους παίκτες σαν τον Αμπιντάλ, ανάλαφρους, με αντοχές, με πολύ καλή τεχνική.
Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο με το να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των παικτών από την προπόνηση ως την επίδοσή τους στον αγώνα.
Στις μέρες μας, οι παίκτες βάζουν τα περισσότερα γκολ με σουτ σε σταματημένη μπάλα: είναι απλό να εξασκήσεις μια τέτοια φάση στην προπόνηση. Μπορεί, λοιπόν, η προπόνηση να έχει μια δυνατή επιρροή σε αυτές τις φάσεις. Αλλά αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι στο μέλλον, θα είναι αυτοί που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τις επιδόσεις τους και τις προπονήσεις στις φάσεις εν κινήσει.
Θα πρέπει όμως να είμαστε συνετοί, γιατί εξίσου λογικό θα ήταν να θέλει κανείς να επωφεληθεί από τις προπονήσεις που βοηθούν στην τελειοποίηση των στημένων φάσεων- κάτι που θα ήταν επικίνδυνο, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να σκεφτούμεσχετικά με τη διαιτησία και το αθλητικό πνεύμα
Σήμερα τα συστήματα οργανώνονται σε σχέση με τα ρίσκα του ποδοσφαίρου, αλλά αυτό θα αλλάξει, καθώς οδεύουμε προς μια τυποποίηση της σημασίας των οικονομικών ρίσκωνθα ξαναβρούμε την απόλαυση.
Το κριτήριο της κοινωνικής καταξίωσης δεν θα είναι τόσο διαδεδομένο, είμαι σίγουρος γι’ αυτό.
Η κοινωνία του φαίνεσθαι έχει τα όριά της· όταν όλος ο κόσμος θα μπορεί να βγει στην τηλεόραση ή γενικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτό δεν θα έχει πια τόση αίγλη.
Κι έπειτα, η ομάδα που θα καταφέρει να είναι αποτελεσματική στις φάσεις εν κινήσει, θα είναι αυτή που θα βγει κερδισμένη- οι άλλες θα ακολουθούν.