ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Καυσαέρια και παθητικό κάπνισμα εξίσου επικίνδυνα για το παιδικό άσθμα


Εξίσου επικίνδυνη με το παθητικό κάπνισμα είναι για την εμφάνιση παιδικού άσθματος η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε...
σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις και έδειξε ότι περίπου το 14% των περιπτώσεων χρόνιου παιδικού άσθματος προκαλείται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, ποσοστό που δεν απέχει ιδιαιτέρως από εκείνο των περιστατικών στα οποία αιτία είναι το παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 18%.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο με την οποία υπολογίζουν τον αντίκτυπο που προκαλεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας στους κατοίκους των πόλεων και πολύ περισσότερο σε εκείνους που ζουν κοντά σε κεντρικούς δρόμους.
Επίσης, χρησιμοποίησαν στοιχεία από πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, κατά τις οποίες είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που κατοικούν σε τέτοιες περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άσθματος.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται μόνο για την πρόκληση ορισμένων συμπτωμάτων άσθματος, καθώς δεν είχε ανακαλυφθεί ότι επιβαρύνει τους ασθενείς που ζουν κοντά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της επιστημονικής έκδοσης European Respiratory Journal. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακηρύξει το 2013 «Έτος Αέρα», με σκοπό να προβληθεί η σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας για την υγεία και να γίνουν περισσότερες δράσεις ώστε να αποκτήσουν οι πόλεις της Ευρώπης πιο καθαρό αέρα.