ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τι είναι το άγχος και ποια η εικόνα του στον οργανισμό μας;


Το άγχος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πιεστικών συνθηκών ζωής ή εκδήλωσης ενός γεγονότος που αλλάζει την καθημερινότητα ή τα σημεία αναφοράς του ατόμου. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι...ένα θλιβερό γεγονός (π.χ. θάνατος προσφιλούς προσώπου, απώλεια εισοδήματος, απώλεια εργασίας, διαζύγιο) ή ένα χαρμόσυνο γεγονός (π.χ. γάμος, εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, εύρεση εργασίας, αποκατάσταση οικονομικού προβλήματος). Το άγχος αλλοιώνει την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στην καθημερινότητα.

Ο ειδικός παθολόγος εμπλέκεται με τις αγχώδεις διαταραχές, όταν κατά την διάρκεια της αγχώδους διαταραχής εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Υπό την επήρεια του άγχους, αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα όταν οι σωματικές αυτές προσαρμογές υπερβούν μια συγκεκριμένη ουδό, να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Όταν ο ειδικός παθολογικός έλεγχος δεν αναδείξει υποκείμενη οργανική παθολογία πρόκειται για σωματικές εκδηλώσεις του άγχους. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι:
· Η ταχυκαρδία
· Οι παλμοί
· Ο τρόμος
· Η ναυτία
· Ο πόνος στο στήθος
· Η αυξημένη αρτηριακή πίεση
· Η ναυτία
· Οι διαταραχές κενώσεων
· Ο πονοκέφαλος
· Η ζάλη
· Η δυσχέρεια αναπνοής
· Το πνίξιμο
· Η αϋπνία
· Η λιποθυμία
· Η παράλυση
· Οι πόνοι

Ο ρόλος του ειδικού παθολόγου στις καταστάσεις άγχους με σωματικά συμπτώματα αφορά:

· Την ενίσχυση των σωματικών οργάνων, η λειτουργία των οποίων βλάπτεται από την ψυχολογική διαταραχή με φαρμακευτική αγωγή συμπληρωματική τυχόν επιβαλλόμενης ψυχιατρικής θεραπείας · Την χρήση μεθόδων ολιστικής και εναλλακτικής ιατρικής σε περιπτώσεις ατόμων που κινδυνεύουν από τις σωματικές παρενέργειες της ψυχιατρικής θεραπείας, δεν θέλουν να λάβουν ψυχοτρόπα φάρμακα ή λόγω νεαρού της ηλικίας και ηπιότητας της διαταραχής επιδιώκεται η αποφυγή εξάρτησης από ψυχοφάρμακα.