ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Εγκυμοσύνη: Προσοχή στην υπερβολική σωματική άσκηση


Οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους που θέλουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να κάνουν μέτρια αερόβια άσκηση, έως 30 λεπτά τη μέρα...
και να μην το παρακάνουν με πολύ έντονη σωματική άσκηση, όπως γρήγορο τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική ή κολύμπι, γιατί αυτή η υπερδραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες γονιμότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών και Δανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης Λορίν Γουάιζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας "Fertility and Sterility", τονίζουν ότι η σωματική άσκηση παραμένει πάντα ένα ''συν'' για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν γυναίκες, μετατρέπεται όμως σε ''μείον'', όταν η άσκηση γίνεται πολύ έντονη - εκτός και η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η μελέτη έδειξε ότι για τις γυναίκες με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, η έντονη άσκηση δεν καθυστερεί την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών (καμία δεν είχε καταφύγει σε μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης) και συσχέτισαν το βαθμό και το είδος σωματικής άσκησης με τη γονιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει ελαφρά το ποσοστό γονιμότητας (πιο νωρίς η εγκυμοσύνη) σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως βάρους. Η πιο εντατική άσκηση, αντίθετα, μειώνει τη γονιμότητα (πιο αργά η εγκυμοσύνη), αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες κανονικού βάρους και όχι για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες, που δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Η ερευνήτρια ανέφερε ότι όσες γυναίκες -ιδίως αν είναι αθλήτριες- θέλουν άμεσα να μείνουν έγκυες, καλά θα έκαναν να προτιμούν πιο ήπιες μορφές άσκησης όπως το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό ποδήλατο, το γκολφ και η κηπουρική, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουν τους μαραθώνιους.

Προηγούμενες έρευνες μεταξύ αθλητριών έχουν δείξει ότι η έντονη άσκηση διαταράσσει (ή ακόμα και εξαφανίζει) τον μηνιαίο κύκλο της περιόδου, οδηγώντας σε έλλειψη ωορρηξίας. Αλλά ακόμα κι όταν ένα ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί, η πολλή άσκηση δυσκολεύει την προσκόλλησή του στο τοίχωμα της μήτρας.