ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Πώς θα διατηρήσουμε τα μαλλιά μας στη... θέση τους;


Βλέπετε κάθε φορά που χτενίζεστε τις τρίχες να εγκαταλείπουν το κεφάλι σας; Το ίδιο συμβαίνει περίπου στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από απώλεια μαλλιών, είτε αυτή οφείλεται σε...φαρμακευτικές αγωγές είτε σε στρες, σε έλλειψη μετάλλων ακόμα και σε κληρονομικότητα. Υπάρχει λύση;

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που τρομάζουν στη θέα της βούρτσας, θα πρέπει να πιάσετε το πρόβλημα από τη ρίζα του, αναζητώντας δηλαδή με τη βοήθεια ειδικού τον τύπο της αλωπεκία που σας βασανίζει.

Τύποι αλωπεκίας

Ανδρογενής Αλωπεκία: Ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης. Οι ορμόνες και η κληρονομικότητα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που την προκαλούν. Στους άντρες οδηγεί σε απώλεια μαλλιών στο μπροστινό τμήμα του κρανίου. Στις γυναίκες, που είθισται να την εμφανίζουν μετά την εμμηνόπαυση, οι τρίχες λεπταίνουν γενικά στη μετωπική επιφάνεια, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά παραμένουν χοντρές στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Τοξική: Εμφανίζεται μετά από εξάντληση του οργανισμού και στρες. Μια αρρώστια, μια μόλυνση, ξαφνική απώλεια βάρους ακόμα και εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Ασθένειες, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης και προβλήματα στο θυρεοειδή ενδέχεται να οδηγήσουν σε τριχόπτωση ανάλογη χημειοθεραπείας.

Γυροειδής αλωπεκία: Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Προκαλεί μικρές, στρόγγυλες περιοχές αλωπεκίας στο κεφάλι ή τα γένια. Συνήθως τα μαλλιά φύονται εκ νέου σε διάστημα μηνών ή και χρόνων.

Ολική αλωπεκία: Κάθε τρίχα του σώματος χάνεται, από τα μαλλιά μέχρι τις βλεφαρίδες. Οι λόγοι είναι ψυχολογικοί και η επανεμφάνιση τριχοφυΐας είναι πολύ δύσκολη.

Υπάρχει λύση;

Αν και δεν υπάρχει συνταγή για αιωνίως πλούσια και στιλπνά μαλλιά, υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας σε καλή κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο. Το παν είναι να προσέχουμε για να έχουμε…

Στο styling

Η ζέστη καταστρέφει τα μαλλιά. Το πιστολάκι αλλά και εργαλεία όπως ισιωτική, ψαλίδια, βούρτσες και ρόλεϊ που λειτουργούν θερμαίνοντας τα μαλλιά, όχι μόνο κάνουν την τρίχα πιο αδύναμη κι εύθραυστη αλλά αν έρθουν κατά λάθος σε επαφή με το δέρμα καίνε τους θύλακες των τριχών. Εξίσου επιβαρυντική για την αντοχή των μαλλιών, είναι η βαφή.

Οι επισκέψεις στο κομμωτήριο για βάψιμο πρέπει να απέχουν 6 με 8 εβδομάδες μεταξύ τους, και ειδικά όταν τα μαλλιά έχουν γκριζάρει που είναι ακόμα πιο ευαίσθητα.

Τέλος, ακόμα και τα χτενίσματα μπορούν να συμβάλλουν στην αποδυνάμωση τις τρίχας. Ψηλές κοτσίδες και σφιχτοί κότσοι, αν γίνονται σε καθημερινή βάση, μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην «αλωπεκία του τραβήγματος» όπως είναι ευρέως γνωστό το φαινόμενο αδύναμων μαλλιών τέτοιων χτενισμάτων.
Στο λούσιμο

Η επιλογή του σαμπουάν είναι σημαντική. Το ιδανικό είναι ένα απαλό σαμπουάν. Με τον όρο απαλό εννοούμε χωρίς χημικά αλλά με φυσικά μαλακτικά συστατικά όπως το μέλι, το λάδι και το βούτυρο καριτέ, ενώ αν έχετε πολύ πιο λεπτά μαλλιά μπορείτε να δοκιμάσετε κι ένα σαμπουάν για μωρά.

Τα «ενισχυμένα» με πρωτεΐνες σαμπουάν δε προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης, γιατί μολονότι οι πρωτεΐνες είναι καθοριστικές για την υγεία των μαλλιών δεν απορροφούνται από τα σαμπουάν. Βραχυπρόθεσμα δημιουργούν εφέ όγκου και στιλπνότητας αλλά δεν προστατεύουν την τρίχα, αντίθετα κάποια συστατικά τους ενδέχεται να την επιβαρύνουν κιόλας.

Μετά το λούσιμο καλό θα ήταν να μην τρίβετε τα μαλλιά με πετσέτα για να στεγνώσουν, ούτε να τα ξεμπλέκετε τα με χτένα γιατί με τον τρόπο αυτό σπάνε πολλές τρίχες. Αντίθετα, λύστε τους κόμπους με τα χέρια σας και επιλέξτε μια απαλή βούρτσα για χτένισμα.

Στην καθημερινότητα

Το στρες είναι καταστροφικό, μεταξύ άλλων και για τα μαλλιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα αρχικά καμπανάκια του οργανισμού ότι εξαντλείται. Επαρκής ύπνος και εκτόνωση του στρες μέσω φυσικής δραστηριότητας, θα επαναφέρουν την εντυπωσιακή σας κόμη. Εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα έχει και η διατροφή. Είναι φυσικό ότι ένας υγιής οργανισμός θα έχει καλύτερα μαλλιά από έναν μη υγιή. Εμπλουτίστε λοιπόν το διαιτολόγιό σας με σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, λιπαρά Ωμέγα 3, ψευδάργυρο ενώ αποκλείστε θερμιδικά φτωχές δίαιτες.

Ένα χρήσιμο τεστ

Αν νιώθετε ότι η απώλεια των μαλλιών σας είναι ανησυχητική, μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα της τρίχας. Πάρτε 20 -30 τρίχες, κρατήστε τες ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, και με το άλλο χέρι τραβήξτε αργά και δυνατά. Αν περισσότερες από 6 τρίχες σπάσουν, τότε ίσως τα μαλλιά σας χρειάζονται «τόνωση». Για πιο ασφαλή και επιστημονική εκτίμηση, ενδείκνυνται εξετάσεις θυρεοειδούς ή/και σιδήρου.

Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι από τις πιο γνωστές μεθόδους για την επανεμφάνιση μαλλιών. Το αποτέλεσμα, αν γίνει σωστά η διαδικασία, μπορεί να δείχνει αρκετά φυσικό. Η θεραπεία με λέιζερ διεγείρει τους θύλακες αυξάνοντας τη ροή του αίματος με σκοπό τη δημιουργία νέας τρίχας.

Άλλες μέθοδοι είναι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές και κρέμες στεροειδών για τις οποίες είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό. Βέβαια, δεν είναι κάθε τρόπος αντιμετώπισης για όλους, αφού εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, αλλά και τον τύπο της αλωπεκίας.
clickatlife.gr