ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Υγεία: Ιδανική δίαιτα για τις Απόκριες!



Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο έτσι και τώρα τις Απόκριες αποζητούμε την ιδανική δίαιτα, η οποία θα εξασφαλίσει την τέλεια εφαρμογή της στολής που επιλέξαμε για τα πάρτυ μασκέ! Ωστόσο, καμία δίαιτα δεν είναι καλύτερη από την ισορροπημένη διατροφή...

Έτσι, μείνετε μακριά από δίαιτες μονοφαγίας, οι οποίες στερούνται θρεπτικών συστατικών, εξαντλούν τον οργανισμό μας και οδηγούν σε καταστάσεις υπερφαγίας. Αντίθετα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και θα πετύχετε την απώλεια σωματικού βάρους που επιθυμείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εύκολα και υγιεινά!

Συμβουλές δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc- Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

1. Προσλαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα των αντιοξειδωτικών (4.000 – 7.000 μονάδες ORAC) λαμβάνοντας υπόψιν την πυραμίδα κατάταξης τροφίμων με βάση τα αντιοξειδωτικά:

• 1.000 – 3.000 Orac/100γρ: ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, κάσιους, κρεμμύδι, λάχανο, μαρούλι, μήλα, μπρόκολο, πατάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, ρόδι χυμός, ρόκα, σπανάκι, σταφύλια, πράσινο & μαύρο τσάι, ψωμί & ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

• 3.000 – 6.000 Orac/100γρ: αμύγδαλα, άνηθος, βασιλικός, βατόμουρα, βερίκοκα, κεράσια, κρασί κόκκινο, λεμόνι, αποξηραμένα ροδάκινα, σκόρδο, σταφίδες (φρέσκιες & αποξηραμένες), ωμά σύκα.

• 6.000 – 9.000 Orac/100γρ: δαμάσκηνα (αποξηραμένα & φρέσκα), αποξηραμένα μήλα, φασόλια, φακές, φασολάκια πράσινα

• 9,000 Orac/100γρ: αγκινάρες, καρύδια, φουντούκια, μυρωδικά, αναποφλοίωτο ρύζι, σοκολάτα υγείας.

2. Ακολουθείστε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνετε συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

3. Μην ξεχνάτε το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.

4. Καταναλώστε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5-7 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

5. Καταναλώνετε τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια, διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα.

6. Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.

7. Καταναλώνετε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

8. Μην τρώτε αργά το βράδυ.

9. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών (8-10 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, χυμοί, τσάι, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ώστε να μειώσετε τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

10. Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

11. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

12. Αποφύγετε τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας σας στηρίζετε στην επαρκή καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, στην ενυδάτωση και στη συχνότητα των γευμάτων!