ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                              Κατερίνη,  2   Απριλίου  2013


                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                     




Χαιρετισμό στην 2η εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» που διοργάνωσε η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων,  απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Ισότητας, κ.  Ζέτας Μακρή.



Η ημερίδα που αφορά στην ενίσχυση συμμετοχής γυναικών σε θέσεις ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της  υλοποίησης δράσεων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των γυναικών, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους, την προσωπική τους ενδυνάμωση και υποστήριξη, υλοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή γυναικών στην πόλη της  Βέροιας, την  Παρασκευή  29 Μαρτίου 2013.  



Προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, πρόοδο  απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή θεωρεί την ισότητα των φύλων η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.




«Στόχος μας είναι να αποδείξουμε πως η γυναίκα έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση στον  εαυτό της να συμμετέχει σε θέσεις πολιτικής ευθύνης, είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Η υποστήριξη όμως της συμμετοχής δεν μπορεί να υπηρετείται αποκλειστικά με θεσμικά μέτρα, όπως είναι η ποσόστωση του 30% στα ψηφοδέλτια. Είναι λυπηρό να πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ποσοστώσεις ως ένα αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της ισότητας», τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.




Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κατέστησε σαφές ότι πολιτικές, στη χάραξη των οποίων συμμετέχουν γυναίκες, ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναικείας υπόστασης και εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για διάφορα ζητήματα, όπως η ανεργία, η παιδεία, η υγεία, η ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος κ.α.





Τα χαρακτηριστικά της «γυναικείας φύσης», είπε η κ. Μαυρίδου,  όπως η διαίσθηση, η διορατικότητα, η φαντασία και η ευαισθησία, αποτελούν πλεονεκτήματα που μπορούν να βοηθήσουν τη γυναίκα να κατακτήσει και να επιτύχει τους στόχους της. Η γυναικεία παρουσία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι εξίσου ικανή με το ανδρικό φύλο.




Όπως υπογράμμισε, « παρά το γεγονός, ότι  οι γυναίκες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς την ισότητα, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε την ουσιαστική ισότητα».



Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι παρόλο το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στην Πιερία το γυναικείο φύλο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και έχει καταλάβει επάξια σημαντικές θέσεις στην αγορά εργασίας, στο δημόσιο βίο, στην πολιτική και σε άλλες θέσεις κύρους, συνδυάζοντας άριστα και αποτελεσματικά τη μητρότητα.



Την ίδια, ώρα, επεσήμανε ότι στρατηγικοί στόχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αποτελεί  η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων, με την εκμηδένιση των ανισοτήτων, τον αφανισμό φαινομένων διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών και την αποφυγή διακριτικής  μεταχείρισης του ενός ή του άλλου φύλου.



Τέλος, η κ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην  Υπηρεσιακή  Μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων με απώτερο σκοπό την πραγματική και ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς και στην  «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», η οποία υπεγράφη από τους 11 Περιφερειάρχες το Δεκέμβριο του 2011, επισφραγίζοντας  τη δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε περιφερειακό επίπεδο.


«Δεν υπάρχουν ασθενή και ισχυρά φύλα, υπάρχουν ικανοί, ενεργοί και δημιουργικοί άνθρωποι», κατέληξε   η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.