ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι γυναίκες καταλαβαίνουν τον άπιστο με ένα βλέμμα


matipeirama 241297967 250x180 Οι γυναίκες καταλαβαίνουν τον άπιστο με ένα βλέμμαΟι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν με σχετική ακρίβεια αν ένας άγνωστος σε αυτές άνδρας είναι πιστός, απλά κοιτώντας το πρόσωπό του, ενώ στους άνδρες φαίνεται να λείπει αυτή η ικανότητα όταν παρατηρούν τις γυναίκες, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες.
Στο σχετικό άρθρο που κυκλοφόρησε με το επιστημονικό περιοδικό Biology Letters οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες τείνουν να βγάζουν τέτοια συμπεράσματα ανάλογα με το πόσο αρρενωπός είναι ένας άνδρας.
«Οι κρίσεις των γυναικών φαίνεται να μην απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Gillian Rhodes, από το University of Western Australia. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «οι άνδρες με πιο αρρενωπή εμφάνιση θεωρούνται περισσότερο ύποπτοι για απιστία, ή είναι αυτοί με πιθανό ιστορικό απιστίας στο ενεργητικό τους». Το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνδρας δεν έπαιξε ρόλο στα συμπεράσματα των γυναικών.
Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκαν 34 γυναίκες και 34 άνδρες, στους οποίους προβλήθηκαν έγχρωμες φωτογραφίες από 189 λευκούς ενήλικες, τους οποίους έπρεπε μετά να αξιολογήσουν αναφορικά με την πίστη τους στο έτερον ήμισυ.
Οι ερευνητές σύγκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών με τις προσωπικές μαρτυρίες του κάθε προσώπου από τις 189 φωτογραφίες σχετικά με το ερωτικό τους παρελθόν και βρήκαν ότι οι γυναίκες τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στο να βρουν ποιος από αυτούς πράγματι ήταν άπιστος και ποιος όχι.
«Με τη μελέτη αυτή διαπιστώνουμε ουσιαστικά ότι είναι εφικτό να γίνουν κρίσεις σχετικά με το πόσο πιστός είναι κάποιος, αποκλειστικά βάσει χαρακτηριστικών του προσώπου του», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Από την άλλη μεριά, οι άνδρες φάνηκαν να μην βρίσκουν το παραμικρό στοιχείο που να μαρτυρά απιστία στις γυναίκες. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν ως άπιστες τις πιο ελκυστικές και θηλυκές γυναίκες, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να ισχύει.
Η πίστη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο των ερωτικών σχέσεων και επιλογής συντρόφων, λένε οι επιστήμονες στη μελέτη. Οι άνδρες με άπιστες συντρόφους διατρέχουν τον κίνδυνο  να μεγαλώσουν το παιδί κάποιου άλλου άνδρα, ενώ οι γυναίκες με άπιστους συζύγους κινδυνεύουν να χάσουν μέρος, ή και όλους, τους γονικούς, και όχι μόνο, πόρους εξαιτίας των ανταγωνιστριών τους.
Ξέρετε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε την επόμενη φορά που η κολλητή σας θα σας συστήσει τον νέο της φίλο.