ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                              Κατερίνη,  1   Απριλίου  2013






Ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό,
έχει καθιερωθεί η 2α Απριλίου. Εύχομαι η σημερινή ημέρα, να μην αποτελέσει ακόμη μια μέρα  κατά την οποία θα περιοριστούμε σε μηνύματα συμπαράστασης και υποσχέσεις για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με Αυτισμό. Ας είναι μια ημερομηνία ορόσημο για τη στήριξη των συνανθρώπων μας, ειδικά στις μέρες μας  που η οικονομική κρίση δυστυχώς δεν εξαίρεσε  τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.



Τα άτομα με Αυτισμό, έχουν την ίδια ανθρώπινη αξία και οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως άλλα άτομα, με ή χωρίς αναπηρία. Ιδιαίτερα τα παιδιά εμφανίζουν εξαιρετικές δεξιότητες ή ταλέντα σε διάφορους τομείς τα οποία μπορούν να αναπτύξουν αν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον.



Είναι υποχρέωση όλων μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα προβλήματα των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό, καθώς  συχνά στερούνται ακόμη και την πρόσβαση σε καίριους τομείς, όπως είναι της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας  κ.α



Όσο πιο έγκαιρη γίνει  η διάγνωση και πιο πρώιμη η παρέμβαση, τόσο πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες, ειδικά για τα παιδιά, να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, να κατανοηθεί η συμπεριφορά τους, να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές επιδόσεις και γνωστικές  τους ικανότητές.




Επιτακτική  προβάλλει η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και η ορθή ενημέρωση για τον αυτισμό μέσα από ημερίδες, εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις στον τύπο, ώστε να αποφεύγονται απαράδεκτα φαινόμενα ρατσισμού και απομόνωσής τους.




Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία ειδικών κέντρων-μονάδων που θα προσφέρουν στα άτομα με αυτισμό, υγειονομική περίθαλψη, κατάλληλη  και ολοκληρωμένη  δια βίου εκπαίδευση , φροντίδα  και προστασία,   που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους καθώς και την ανακούφιση των οικογενειών τους.

Με ευαισθησία, σεβασμό , αγάπη και ελπίδα  να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αυτισμό, να τους εξασφαλίσουμε  μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Ο σεβασμός προς  τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αποτελεί κριτήριο πολιτισμού. Βασική  μέριμνα  να είναι η  ποιότητα και το εύρος των κοινωνικών παροχών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που θα έχει ως στόχο την ένταξη των ατόμων με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι, αφού ο αυτισμός, ως ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην κινητοποίηση για αφύπνιση των συνειδήσεων και για υπενθύμιση του χρέους της κοινωνίας απέναντι στα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους.


Ας ανοίξουμε την αγκαλιά μας και ας χαρίσουμε ζωή στη ζωή των ατόμων με αυτισμό.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
   Σοφία Μαυρίδου