ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αντιπρόεδρος ο Βενιζέλος



Ανασχηματισμός επί θύραις;
 Ως προοίμιο αλλαγών στην κυβέρνησης και μεγαλύτερης άμεσης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται η σύσταση έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Αν και  στιο Μαξίμου επιμένουν ότι πρόκειταιι για «τεχνικό ζήτημα» και  ότι επιδιώκεται μόνον να έχουν όλα τα υπουργεία ενιαία δομή, κομματικά στελέχη και πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν βέβαιο ότι η πλήρωση αυτών των νέων θέσεων  θα συνδυασθεί με  ευρύτερο ανασχηματισμό. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ τον έχει ήδη ζητήσει, επιδιώκοντας ουσιαστικότερη άμεση συμμετοχή στη διακυβέρνηση, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει επισημα΄νει δυσλειτουργίες που καθιστούν άναγκαία την ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
 Στο προσκήνιο επανέρχεται το παλαιότερο σενάριο συμμετοχής στην κυβέρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Πρόσφατες δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου ενισχύουν  αυτό το ενδεχόμενο.
 Υπερ της ανάλψης κυβερνητικών ευθυνών από τον πρόεδρο και από βουλευτές του Κινήματος έχουν ταχθεί  ήδη δημοσίως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι αυτό θα βοηθούσε το κόμμα στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης  και ανάκτησης ψηφοφόρων.
 Διιστάμενες απόψεις εκφράζονται στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, όπου ορισμένα στελέχη επιδιώκουν  να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά η πλειοψηφία  εκτιμά ότι η άμεση συμμετοχή στην κυβέρνηση  είναι "δίκοπο μαχαίρι", καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική φθορά στο κόμμα και να "κοστίσει ακριβά" σε πολιτική επιρροή και ψήφους.

Με την απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξεη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας- Θράκης, ενώ προστίθεται δεύτερη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας - Πολιτισμού.

Ετσι  πρωθυπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενσωματώσει και άλλα στελέχη στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ταυτόχρονα να αλλάξει τους υπουργούς.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος από το έργο πολλών υπουργών. Αυτή η κίνηση του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο εύκολα στις αλλαγές που χρειάζονται, ενώ τον διευκολύνει έναντι και του ΠΑΣΟΚ που ζητάει να έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση. 






sofokleousin