ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου, στη συνεδρίασή του 22-4-2013, καταδικάζει ομόφωνα την εγκληματική ενέργεια εναντίον μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, ύστερα από ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου.
Ψήφισμα καταδίκης για τη δολοφονική επίθεση
εναντίον μεταναστών εργατών γης  στη Μανωλάδα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα 6 μηνών. Η εξέλιξη αυτή  δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός, ούτε τυχαίο. Στην περιοχή της Μανωλάδας,  μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους σιδερένιους νόμους ,που σαν σύγχρονοι τσιφλικάδες με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

 Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο.

 Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά οφείλει να σταματήσει άμεσα. Όσο οι εργαζόμενοι ντόπιοι και μετανάστες θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται.

Απαιτούμε:
  • Την άμεση απονομή δικαιοσύνης.
  • Τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς.
  • Τη λήψη μέτρων προστασίας, ασφάλειας και ισονομίας των μεταναστών, ώστε να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στις δομές Παιδείας - Υγείας - Ασφάλειας - Πρόνοιας κλπ.
  • Την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.