ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ-EUROBANK



ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΘΡΟΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Βουλιάζει μέρα με τη μέρα στην κρίση και στα αδιέξοδα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, παρά την ανακεφαλαιοποίηση ,με τα λεφτά του δημοσίου, που έχει ξεκινήσει και η οποία θα είναι πιθανόν να ξεπεράσει το τρομακτικό ποσό των 50 δις, που έχει προβλεφθεί.
Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων στο τραπεζικό σύστημα είναι ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αδυνατεί να καταβάλλει ακόμα και το πενιχρό 10% των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης, που έχει τεθεί ως ασήμαντο όριο για να παραμείνουν οι τράπεζες υπό ιδιωτική διεύθυνση, ειδάλλως θα περάσουν στηδιαχείριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με δύο λόγια της τρόικας, για ναπωληθούν μετά από ένα χρονικό διάστημα και πάλι σε ιδιωτικά χέρια.

Στο μεταξύ η τρόικα εγείρει ζητήματα σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank εκφράζονταςπολλαπλούς φόβους και κυρίως τη δυσκολία μεταπώλησης του νέου ομίλου, αφού είναι πολύδύσκολη η ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή του, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει σε πρώτη φάση στα χέρια του ΤΧΣ.
Στο φόντο αυτών των καταστάσεων γίνεται όλο και πιο μεγάλος ο κίνδυνος αθρόων απολύσεων σε ένα νοσυρό τραπεζικό τοπίο, όπου τα προβλήματα συνεχώς πολλαπλασιάζονται!
Ως αποτέλεσμα και αυτών των εξελίξεων ο Τραπεζικός Χρηματιστηριακός δείκτης έχει βυθισθεί στατάρταρα και μαζί του έχει συμπαρασύρει στο βυθό όλο το ΧΑΑ, το οποίο γενικώς κατρακυλά, έτσι και αλλιώς, και συνολικά, σε κατήφορο.
Ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΚΑΥΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΕΤΕ-EUROBANK
Του Χρ. Κίτσιου*
Καυτό προμηνύεται το Σαββατοκύριακο για τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank καθώς κατά τη διάρκειά του θα υπάρξουν συνεχείς επαφές μεταξύ κυβέρνησης Τρόικας, αλλά και Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους των κ.κ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν, έστω και στο παρά πέντε, οι αντιρρήσεις των δανειστών μας στην ολοκλήρωση του deal.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις Τρόικας για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης παραμένουν αμείωτες ακόμη και μετά το γύρο επαφών που είχαν την Παρασκευή, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της με τη συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το ΤΧΣ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όπως έγινε αντιληπτό η Τρόικα επιμένει να διατυπώνει αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα του deal, σημειώνοντας τον κίνδυνο μια τόσο μεγάλη σε ενεργητικό τράπεζα να καταλήξει στο Δημόσιο λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τους κινδύνους που ενδέχεται να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το έλλειμμα και το χρέος μιας χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πριν από την συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικα ότι οι δανειστές “θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες από το deal Εθνικής-Eurobank και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση”. Συμπλήρωσε ότι ”δεν μπορούν να βάλουν βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά”.  Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.
ΜΠΑΓΙ: ΝΑ ΜΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ
Τις ενστάσεις που διατυπώνει η Τρόικα, επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ Ολιβιέ Μπαγί. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε, κατά τη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους σε δύο σημεία: Πρώτον ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδοςκαι δεύτερον ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης
Με δεδομένη την προσεκτική φρασεολογία των ευρωπαίων αξιωματούχων ο κ. Μπαγί, με την παραπάνω τοποθέτηση, πρακτικά παραδέχθηκε ότι η Τρόικα εγείρει ενστάσεις, παρ ότι επίσημα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα.
 
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά. Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτε νεότερο για τις τράπεζες». 
Όπως όλα δείχνουν, όμως, το θέμα της συγχώνευσης ή όχι των Εθνικής – Eurobank παραπέμπεται για τη συνάντηση της Τρόικας με τον πρωθυπουργό την Κυριακή. Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες καθώς και με την κα. Κ. Λαγκάρντ με στόχο να εξηγηθεί η σημασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης για την ελληνική οικονομία και τη νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.
Με δεδομένη την επιμονή των επικεφαλής της Τρόικας να εγείρουν θέματα επί της αρχής για την μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εφόσον αποδώσουν οι υψηλόβαθμες επαφές του πρωθυπουργού.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΤΕ- EUROBANK ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Όπως έγραψε το Euro2day η συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank παρουσίασε σήμερα το πρωί σε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας το χρονοδιάγραμμα και τις συνέργειες της συγχώνευσης. Οι συνέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλότερες από αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί και φθάνουν εώς και το 1 δισ. ευρώ.
Παρότι το επικαιροποιημένο business plan του νέου ομίλου δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν μπορεί να παρουσιαστεί, οι υψηλότερες συνέργειες προκύπτουν, σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, από την περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη και δευτερευόντως από τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).
*ΠΗΓΗ: euro2day.gr
ΧΑ: ΣΤΟ 53% Η ΦΕΤΙΝΗ ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Του Θανάση Σταυρόπουλου*
Ακυβέρνητο σκάφος θυμίζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που υποκύπτει με εντυπωσιακή ευκολία στο ασταμάτητο σφυροκόπημα του Τραπεζικού κλάδου.
Ακόμα και ο χαμηλός τζίρος, που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να θυμίζει απλά ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στις “ορέξεις” των πωλητών, που μπορεί να εστιάζουν την προσοχή τους στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως οι “παράπλευρες απώλειες” παίρνουν όλο και πιο ανησυχητική έκταση.
Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι το Χ.Α. ξεμένει από βοήθειες και επιβεβαιώνονται και τα πλέον αρνητικά σενάρια που ανέφεραν ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα δώσει το σήμα για γενικευμένη υποχώρηση.
Μόλις στο χθεσινό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι “η μεγαλύτερη δυστυχία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι η εξάπλωση της Τραπεζικής κατάθλιψης και στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ” και δυστυχώς αυτό είναι που γίνεται, με μικρά ανοδικά διαλείμματα.
Η “τιμωρία” των ρευστοποιήσεων, επιβάλλεται “επί δικαίων και αδίκων”, είτε αυτή είναι αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων, είτε απόλυτης απουσίας αγοραστών, ακόμα και σε τίτλους εταιρειών που απέσπασαν τα λίγα θετικά σχόλια της Αγοράς, για τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν και αφορούσαν την παρελθούσα χρήση.
Και βέβαια, λίγες συνεδριάσεις πριν η στήλη είχε θέσει την “ερώτηση του εκατομμυρίου” που δεν ήταν άλλη από το πως θα αντιδράσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο αν αρχίσουν να διορθώνουν οι διεθνείς Αγορέςπου βρίσκονται σε πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά υψηλά;
Από εκεί και πέρα, ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (κάτι που είχε ξανασυμβεί στην περίοδο από 7 έως και 15/1/2013), με αθροιστικές απώλειες 20,44% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 106,23 μονάδες (-7,8%), παραπέμποντας σε τιμές Ιουνίου 1987 (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/6/1987 και στις 105,16 μονάδες).
 
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧA
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,89% και από τον Τραπεζικό 12,02%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,36% και ο Τραπεζικός απώλειες 53,05% (!!!)
Ασφαλώς και δεν ήταν λίγοι οι υποψιασμένοι που δεν αιφνιδιάζονται με την καθημερινή ταλαιπωρία των Τραπεζικών μετοχών (η στήλη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως, για αυτή την εξέλιξη, αλλά και για το σημαντικό αριθμό “short” θέσεων στα Σ.Μ.Ε. επί των Τραπεζικών μετοχών), όμως η ολική παράδοση του ταμπλώ στις διαθέσεις των πωλητών
αυξάνει την επιφυλακτικότητα και στους πλέον απαισιόδοξους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank,Eurobank PropertiesJumbo, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Eurobank PropertiesJumboFolli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Μέτκα.
Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, αν στα τελευταία λεπτά δεν έβγαζαν κάποιους αγοραστές οι Ελ. ΠετρέλαιαΟΤΕ και Motor Oil και δεν το “πάλευαν” στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι ΟΠΑΠΒιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Τα πρώτα νέφη ανησυχιών και τάσεις διόρθωσης στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, όπου μόνο ο Nikkeiέκλεισε με σημαντικά κέρδη.Τα μικτά πρόσημα στην Ασία, ακολούθησαν τα “κόκκινα” ταμπλώ στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.
Ο Nikkei Average ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,58% κλείνοντας στις 12.833,64 μονάδες, ενώ στα υψηλά της ημέρας ξεπέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008. Ο ευρύτερος Topix έκλεισε με άνοδο 2,7% στις 1.066,24 μονάδες.
Τα κέρδη στην Ιαπωνική Αγορά ήλθαν σε αντίθεση με τις σημαντικές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ και τις άλλες Περιφερειακές Αγορές, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Tα μέτρα που υιοθέτησε η Ιαπωνία για να ενισχύσει την οικονομία της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, δήλωσε ο γνωστός δισεκατομμυριούχος G. Soros. “Εάν το γεν αρχίσει να υποχωρεί, που ήδη έχει ξεκινήσει και ο Κόσμος στην Ιαπωνία συνειδητοποιήσει ότι πιθανότατα θα συνεχιστεί, θα βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό και τότε η πτώση μπορεί να πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Ο όγκος της ποσοτικής χαλάρωσης που παρουσιάζει ο Χαρουχίκο Κουρόντα είναι ίδιος με αυτόν στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία, όμως, αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της Αμερικανικής οικονομίας, έτσι η ποσοτική χαλάρωση είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ” επισημαίνει ο Soros.
Οι Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη επιταχύνουν κυρίως αναποτελεσματικές πολιτικές, γιατί νιώθουν ότιδεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να προσπαθούν, προειδοποιεί ο Mohamed El Erian, της Pimco, με δηλώσεις του στο CNBC. Το πρόγραμμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι παρόμοιο με εκείνο της Federal Reserve, η οποία έχει διευρύνει τον ισολογισμό της σε επίπεδα υψηλότερα των 3 τρισ. δολαρίων, καθώς αγοράζει Κρατικά ομόλογα, σε μία προσπάθεια να ρίξει ρευστότητα στις Αγορές και να μειώσει την ανεργία.Και οι δύο Τράπεζες λαμβάνουν μικτά αποτελέσματα στα προγράμματά τους. Στις ΗΠΑ, το Χρηματιστήριο έχει κινηθεί πολύ υψηλότερα, όμως, η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη.
Αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούν γιατί τα μέτρα τους δεν είναι επιτυχημένα, απλά πάνε όλο και πιο βαθιά. Το ερώτημα είναι, θα καταφέρουν τελικά να περάσουν από την υποβοηθούμενη ανάπτυξη στην πραγματική ανάπτυξη, ή μήπως όλα αυτά θα τελειώσουμε με κλάματα; Πιστεύω ότι αυτό είναι εντελώς αβέβαιο και η Αγορά δεν κατανοεί απολύτως πόσο ακραία μπορεί να είναι τα αποτελέσματα”, σημειώνει ο El Erian.
Το outlook του Ισπανικού Τραπεζικού Συστήματος είναι αρνητικό –και παραμένει έτσι από το 2008- σύμφωνα με έκθεση της Moody’s. Όπως αναφέρει ο οίκος, ο κύριος λόγος είναι οι εκτίμηση ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια υφεσιακή οικονομία, επιβαρυνόμενες από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων assets που αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά, ενώ θα συνεχίσουν οι πιέσεις στην κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους. Σύμφωνα με την Moody’s, στο outlook των Ισπανικών Τραπεζών συνυπολογίζονται η περιορισμένη πρόσβαση στις Αγορές, η αυξημένη εξάρτηση των Τραπεζών από χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η σημαντική πιστωτική έκθεση των Τραπεζών στην Ισπανική Κυβέρνηση. Τα βελτιωμένα επίπεδα των Τραπεζικών κεφαλαίων, εν μέρει λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους, δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως αυτές τις πηγές πιέσεων, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν βελτιωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του 2013, σχολιάζει η Moody’s.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Κατά 0,3% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία είναι οριακά δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έβλεπαν μείωση κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 1,8%.
Επίσης, η Eurostat προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αναφέρεται ότι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 0,9% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 1,2%.
Άλμα 2,3% καταγράφηκε στις Βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατά το Φεβρουάριο. Επισημαίνεται πως τον προηγούμενο μήνα, οι Βιομηχανικές παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 1,6%. Τα στοιχεία ήταν σαφώς καλύτερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν αύξηση κατά 1,2%.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να χρειάζεται να αναλάβει περαιτέρω δράση για να υποχρεώσει τις Βρετανικές Τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι “απρόβλεπτα” γεγονότα θα μπορούσαν να σημαίνουν πως οι Βρετανικές Τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η μόχλευση ορισμένων Τραπεζών παραμένει υψηλή παρά το γεγονός ότι οι Τράπεζες έχουν πετύχει το επιθυμητό όριο του 7% στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία. Τα μέλη της Επιτροπής “διατηρούν τις ανησυχίες τους για την ικανότητα ορισμένων Τραπεζών να απορροφήσουν απρόβλεπτες ζημιές”, σημειώνεται στα πρακτικά.
Η ανάγκη για τη χρηματοδότηση των Εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, μετά την κρίση της Κύπρου και η προοπτική των υψηλότερων τόκων για ορισμένες καταθέσεις, θα κοστίσει στις Τράπεζες 15 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 19 δισ. δολάρια) το χρόνο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays. Οι κανόνες γύρω από το ποιός πληρώνει για τις αποτυχίες Τραπεζών είναι σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το να πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις θα μπορούσε να κοστίσει στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ενίσχυση των Εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης έχουν γίνει πιο πιεστικά μετά την Κυπριακή κρίση και θα μπορούσαν να κοστίσουν ένα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν. Οι Τράπεζες που θα πληγούν περισσότερο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, είναι η RBS, η Lloyds, η BNP Paribas, η Credit Agricole και Santander.
Την ίδια στιγμή, η Commerzbank, θα χτυπηθεί περισσότερο από την άποψη του κόστους ως ποσοστό του κέρδους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.”Η φύση και ο χαρακτήρας του Κυπριακού πακέτου διάσωσης είναι τέτοια που μόνο χειρότερη μπορεί να κάνουν την κατάσταση”, προειδοποιούν οι αναλυτές της ABN Amro. “Εκτιμούμε πως, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ελλάδας, στο θέμα της Κύπρου θα έχουμε στο μέλλον σειρά αναθεωρήσεων των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Χώρας, γεγονός που θα αυξάνει διαρκώς τις χρηματοδοτικές της ανάγκες”, προσθέτουν οι αναλυτές.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Η COMMERZBANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
“Οι προοπτικές για την Κυπριακή οικονομία είναι πολύ κακές”, σχολιάζει από την πλευρά του ο Christoph Weil, κορυφαίος αναλυτής της Commerzbank. “Δεν βλέπω κανένα νέο μοντέλο που να μπορεί να ακολουθήσει η Κυπριακή οικονομία”. υποστηρίζει με νόημα. Και προειδοποιεί: Οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, μετά από αυτό την Τραπεζική… εμπειρία που βίωσαν. Δεν γνωρίζω κανέναν που θα έριχνε τώρα “φρέσκο” χρήμα στις Κυπριακές Τράπεζες. Αυτό θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια.”Εάν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας αποδειχθούν εσφαλμένες, θα υπάρξει μετά βεβαιότητας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και τρόικας” εκτιμά από την πλευρά του ο Gilles Moec, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Και προβλέπει: Η Λευκωσία θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση…”Πλέον οι επενδυτές πρέπει να αποδεχθούν μια και μόνη αλήθεια… Πως η διάθεση για διασώσεις εις βάρος των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί.
Οι επενδυτές έπρεπε ήδη να έχουν αντιληφθεί πλήρως πως η Γερμανία δεν θα επέτρεπε έτσι εύκολα τη διάσωση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας μέσω του μηχανισμού ESM, καθώς αυτόματα το βάρος θα μετακυλυόταν στους ώμους των φορολογουμένων”, εξηγεί η Cheuvreux. “Μπορεί η περίπτωση της Κύπρου να είναι μοναδική, αλλά το μήνυμα της διάσωσής της είναι καθολικό: Οι καταθέτες θα αναλαμβάνουν από εδώ και στο εξής το βάρος μιας Τραπεζικής διάσωσης”, προειδοποιεί ο οίκος.
Η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε μόλις 88.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη τους τελευταίους δέκα μήνες. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η πτώση οφείλεται στο ότι λιγότεροι Αμερικανοί πολίτες αναζητούν εργασία.
Οι Χρηματιστηριακές Αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση, εκτιμά η Deutsche Bank, προβλέποντας μεγάλες διορθώσεις στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid, λαμβάνοντας υπόψη την συσχέτιση του PMI με τις ετήσιες μεταβολές στις μετοχές (με στοιχεία από το 1990), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα Χρηματιστήρια σε πολλές Χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα από εκεί που θα έπρεπε.
ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Εντείνονται οι ενδείξεις κόπωσης στις περισσότερες διεθνείς Αγορές, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για επερχόμενη διόρθωση και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ αποφάσισε να συνδράμει την στήλη με τις τεχνικές του γνώσεις.
Ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX και σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, ο εν λόγω δείκτης έχασε το βραχυπρόθεσμο momentum που είχε στήσει. Η διάσπαση του 7860 έδωσε το 7820 και από εκεί και πέραεπιταχύνθηκε η πτωτική τάση με αποτέλεσμα να χαθεί και η στήριξη στις 7725 μονάδες. 
Αμέσως επόμενη στήριξη στις 7600 και η σημαντική ζώνη στις 7500 – 7450 μονάδες. Η ζώνη 7740 – 7780 έχει μετατραπεί σαν η πρώτη αντίσταση.
Για τους βασικούς Αμερικανικούς δείκτες που κινούνται σε ιστορικά υψηλά, άρα έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, οι στηρίξεις εντοπίζονται ως εξής:
Για τον S&P 550 η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1535 μονάδες και για τον Dow Jones στις 14440 μονάδες. Καταστρατήγηση των 14440 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 14380 – 14350 μονάδες.
Για τον S&P 500, το 1556-1560 είναι κοντινή κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση του 1560 και μόνο, θα μπορούσε να μας δώσει μία νέα ανοδική δοκιμαστική προσπάθεια. Για τον Dow Jones το ίδιο επίπεδο επανεξέτασης της τάσης εντοπίζεται στις 14550 – 14565 μονάδες.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors επιβεβαίωσε τη βαθμολογία “CCC” για την Τρ. Πειραιώς, διατηρώντας αρνητικό το outlook. Ο οίκος σημειώνει την κίνηση της εξαγοράς των Κυπριακών υποκαταστημάτων από τον όμιλο που τον μετατρέπει στον δεύτερο μεγαλύτερο. Η S&P αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει το outlook σε σταθερό εάν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος “βέτο” στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την Κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Απορρίπτει η Morgan Stanley τις αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταλήγουν… στο συμπέρασμα ότι οι Χώρες που έχουν υπερτροφικό Τραπεζικό τομέα,σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, είναι “υποψήφιες” για “κούρεμα” των καταθέσεών τους. “Μην κοιτάζετε τα κριτήρια του μεγέθους του Τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομία ή της εξάρτηση του Τραπεζικού Συστήματος από τις εγγυημένες και ξένες καταθέσεις, ή ακόμα και της εξάρτησης των Τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Διατραπεζικής Αγοράς”, σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Έτσι, οι αναλύσεις που δείχνουν το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να είναι έτοιμες να πάρουν σειρά για “κούρεμα” καταθέσεων, μετά την Κύπρο, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Αμερικανικό οίκο.“Πιστεύουμε ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία”, τονίζουν οι αναλυτές. “Μόνο εάν υπάρξει μια ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, την οποία μία Κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της και στην περίπτωση που κριθεί ότι η χρήση κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM, για την ανακεφαλαιοποίηση, θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε, το bail in (κούρεμα) των senior Τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, όπως συνέβη στην Κύπρο”, εξηγεί η Morgan Stanley.
Οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζουν το χειρότερο συνδυασμό της κακής ποιότητας κεφαλαίων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Παρακάτω, ακολουθούν οι Τράπεζες της Ιταλίας και της Αυστρίας.
Από εκεί και πέρα, την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 11 Οκτωβρίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Απόλυτα συγκρατημένοι, αν όχι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί καθώς το “μέτωπο” των Τραπεζών παραμένει ανοικτό σε ότι αφορά τις ΑΜΚ και τους όρους που θα πραγματοποιηθούν. Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα είχαν μικρή συμμετοχή στις χρηματιστηριακές εξελίξεις και αρκετές θετικές εκπλήξεις πέρασαν “ντούκου” από την Αγορά, ενώ αντίθετα “τιμωρήθηκαν” όσοι εξέπληξαν αρνητικά. Ωστόσο αρκετά χαρτοφυλάκια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αλλαγές στη σύνθεση τους καθώς οι διαχειριστές θα προσθέσουν μετοχές – εταιρειών που εμφάνισαν θετικά οικονομικά μεγέθη και θα βγάλουν αυτές που είχαν κακή επίδοση τη χρονιά που πέρασε, όμως αυτό θα συμβεί μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα στο ταμπλώ.
Μέχρι τότε, οποιαδήποτε είδηση για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα αντιμετωπίζεται από την Αγορά με φαινόμενα μαζικής εξόδου. Τρανή απόδειξη το σημερινό -28,11% για τον τίτλο της Audiovisual.Υπενθυμίζεται ότι ην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής σε εύρος από 20 εκατ. ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση στις 30/6, το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης.Αρνητικά, όπως αναμενόταν, αντέδρασε η Αγορά και στην απόφαση του Χ.Α. να θέσει, από σήμερα, κάποιες μετοχές εταιρειών στην κατηγορία επιτήρησης.
Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία επιτήρησης τέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών Δίας Ιχθ. (0%, με μηδενικές συναλλαγές), Σελόντα (5,43%), ΑΝΕΚ (-19,82%), Pasal (-19,58%), Medicon (0%, με μηδενικές συναλλαγές), Δομική Κρήτης (-20%) και Κρέκα (-19,13%).
Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή των ΟΠΑΠMotor Oil, με θετικό διασώθηκαν οι Βιοχάλκο (+1,83%), Ελ. Πετρέλαια (+1,13%) και ΟΤΕ (+0,64%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-21,05%), Εθνική (-11,11%), Πειραιώς (-10,11%) και Alpha Bank(-7,32%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι ΕλλάκτωρΕΧΑΕ και Frigoglass και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 13.12 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 15.50 υποχώρησε στο χαμηλό ημέρας των 821,73 μονάδων (-2,5%), αντέδρασε μέχρι τις 834,33 μονάδες, αλλά υποχώρησε εκ νέου και έκλεισε στις 822,95 μονάδες με απώλειες 2,35%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 38,8 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ).Κάκιστη η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.
Εντυπωσιακά επιβαρυνόμενη η τεχνική εικόνα, καθώς αν χαθούν οι 820 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 803, 794 και 760 μονάδες, ενώ σαν “ακραίο” σενάριο αντιμετωπίζεται η έσχατη υποχώρηση στις 697 μονάδες.Ακόμα χειρότερη η εικόνα για τον FTSE25, που έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 265 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 240 μονάδες.
—-ΧΠΑ
Με έντονα πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική πτώση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.622 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το οριακό premium 0,31%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.948, τιμή εκκαθάρισης 261,5) κινήθηκαν μεταξύ 258,25 και 266,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6.800 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.118), Alpha Bank (2.585), Πειραιώς (3.125), ΟΠΑΠ (528), ΟΤΕ (1.931), MIG(591), Μυτιληναίο (541), ΔΕΗ (1.618), Intralot (450), ΓΕΚ (393), Ελλάκτωρα (513), Eurobank (336),Βιοχάλκο (131), Τέρνα Ενεργειακή (173), Coca-Cola (132).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap κινήθηκε ανοδικά καθώς άλλαξαν χέρια συνολικά 733 options (615 calls και 118 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 44%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.241.406 τεμ.),Alpha Bank (6.833.466 τεμ.).

*ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗ WALL*
Υποχωρούν οι μετοχές στη Wall, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δείχνουν ότι η αμερικάνικη οικονομία δημίουργησε τις λιγότερες θέσεις εργασίας τους τελευταίους δέκα μήνες.
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 1,08% στις 14.452 μονάδες, ο S&P διολισθαίνει 1,28% στις 1.540 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,64% χαμηλότερα στις 3.142 μονάδες.
Η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε μόλις 88.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη τους τελευταίους δέκα μήνες.
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η πτώση οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας.
Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της F5 Networks πραγματοποιεί βουτιά 17%, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.
Πτώση μεγαλύτερη από 2% καταγράφουν οι μετοχές της Cisco Systems και της Juniper Networks.
Η μετοχή της Hanesbrands αυξάνεται 1,8% μετά την ανακοίνωση ότι θα διανέμει μέρισμα.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,69% στα 92,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός αυξάνεται 1,39% στα 1.574 δολάρια η ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κυμαίνεται στο επίπεδο του 1,29.
Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,48% στις 6.250 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε πτωτικά 2,03% στις 7.659 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 1,7% στις 3.663 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,64% στις 7.798 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB ενισχύθηκε 0,63% στις 15.250 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου σημειώνει πτώση 10 μονάδων βάσης, φτάνοντας το 1,76%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Αυστρίας υποχωρεί 10 μονάδες βάσης στο 1,485%, επίσης ιστορικό χαμηλό.
*ΠΗΓΗ:euro2day.gr