ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Στη φυλακή και δήμευση περιουσίας για φοροφυγάδες


 Στη φυλακή και δήμευση περιουσίας για φοροφυγάδες
 Αλλάζει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους φοροφυγάδες και όσους χρωστούν πολλά στην εφορία. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται νομοσχέδιο με το οποίο, όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν, από ένα ποσό και πάνω (π.χ. 200.000 ευρω), δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για να παγώνουν την ποινική δίωξη και την φυλάκιση τους.
Κατά την σύλληψη τους θα καλούνται να πληρώσουν κάποιο έναντι, για να παραμείνουν εκτός φυλακής μέχρι την δική και εφόσον καταδικαστούν, θα πρέπει να εξοφλήσουν πρόστιμα και χρέη προς το δημόσιο  εφάπαξ ή το πολύ σε 2 δόσεις! Αλλοιώς θα οδηγούνται στη φυλακή, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή εξαγοράς της ποινή τους.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όταν συλλαμβάνεται ένας πολίτης για φοροδιαφυγή, του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά ώσπου να δικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια προστατεύεται από το νόμο εφόσον μπει σε ρύθμιση οφειλών. Η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μπορεί να απαιτήσει πάνω από τρία χρόνια, μέχρι να τελεσιδικήσουν, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα ο φοροφυγάς να μην έχει λόγο πια να εξοφλήσει φόρους και πρόστιμα. Όσο ο οφειλέτης πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, γλυτώνει την φυλακή και την κατάσχεση της περιουσία του.
Με το νέο σύστημα το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα της δέσμευσης όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, με το που διαπιστωθεί η παράβαση. Τα 
περιουσιακά στοιχεία θα επιστρέφονται μόνο μετά από ενδεχόμενη δικαίωσή τους.
Οι συγκεκριμένοι παραβάτες δεν μπορούν να προχωρούν σε ρυθμίσεις διοικητικού συμβιβασμού προστίμων (καταβολή του 50% του προστίμου και προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια) ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των πάσης φύσεως ευνοϊκών κινήτρων όπως οι δόσεις, η μείωση προστίμων και προσαυξήσεων κ.λπ.
Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα εάν η εξόφληση των οφειλών θα σταματά την ποινική δίωξη ή αυτή θα συνεχίζεται, με βάση το μοντέλο του αμερικανικού IRS. Εξετάζεται δηλαδή να διαχωριστεί το φορολογικό από το ποινικό αδίκημα, ώστε να μην γλιτώνουν την φυλάκιση όσοι πληρώνουν, αφού συλληφθούν, πρόστιμα και οφειλές.