ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός, ηττημένο και πάλι το ποδόσφαιρο


Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι γιορτή αλλά ο αγώνας που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης ανέδειξε νικητές τους ερυθρόλευκους με 3-1 και ηττημένο το ποδόσφαιρο.
Οι 5 διαιτητές δεν είδαν χέρι πέναλτι του Μανιάτη στο 1-1 ενώ στο τέλος το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ για περίπου 5 λεπτά, σε ένα τελικό με 2 κόκκινες και 10 κίτρινες κάρτες!

Μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι που τα είχε όλα, ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής στην παράταση κόντρα στον μαχητικό Αστέρα Τρίπολης και κατέκτησε το 26ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

Κι όταν λέμε τα είχε όλα, εννοούμε ΟΛΑ. Και καλά και κακά. Και γκολ και ευκαιρίες και νεύρα και σκληρά μαρκαρίσματα και τραυματισμούς, αλλά και λάθη των διαιτητών και δυστυχώς κάποια επεισόδια. Ας τα πάρουμε από την αρχή....

Ο Αστέρας πήρε το προβάδισμα με γκολ του Ράγιος, ο Ολυμπιακός απάντησε με γκολ του Φουστέρ και το 1-1 του πρώτου ημιχρόνου, δεν άλλαξε ούτε στην επανάληψη. Εκεί βέβαια, ο Γιάχος και οι βοηθοί του έκαναν ένα σημαντικό λάθος. Δεν καταλόγισαν πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Μανιάτη που έδιωξε την μπάλα με το χέρι πάνω στην γραμμή και οι διαμαρτυρίες των Αρκάδων ήταν πολλές και δικαιολογημένες.

Στην παράταση ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον Χολέμπας τραυματία και ένα σχήμα που δεν έχουμε ξαναδεί (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το ματς), σκόραρε με τον Τζιμπούρ και αγκάλιασε το τρόπαιο. Η ένταση συνεχίστηκε και αυξήθηκε όταν οι Αρκάδες ζήτησαν πέναλτι και τελικά ο Ολυμπιακός το πήρε, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Ο Αμπντούν το εκτέλεσε σωστά και έκανε το 3-1, όμως στη συνέχεια δεν είδαμε ματς. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν τον αγωνιστικό χώρο ρινγκ και το ματς ξεκίνησε μετά από 6-7 λεπτά για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να το λήξει ο Γιάχος. Κάπως έτσι τελείωσε ένας επεισοδιακός από το πουθενά τελικός.

Μετά τη λήξη, το γήπεδο άδειασε γρήγορα, με κάποιους από τους φίλους του Αστέρα να πετάνε μπουκάλια, αλλά και τους περισσότερους οπαδούς του Ολυμπιακού να φεύγουν χωρίς να περιμένουν να δουν την στέψη της ομάδας του.

Τσιώλης VS Μίτσελ

Με το αγαπημένο του και επιτυχημένο 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο Σάκης Τσιώλης. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Φούλοπ, σέντερ μπακ οι Σανκαρέ και Κουρμπέλης, αριστερά ο Πιπίνης, δεξιά ο Τσαμπούρης και αμυντικά χαφ οι Κοντοές και Ουσέρο. Στην τριάδα μπροστά ήταν οι Ντε Μπλάσις, Ναβάρο και Ράγιος, ενώ στην κορυφή ο Περόνε.

Από την άλλη πλευρά, ο Μίτσελ παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-3. Αναλυτικά: Κάρολ (τερματοφύλακας), Σιόβας - Μανωλάς (σέντερ μπακ), Χολέμπας (αριστερό μπακ), Μοδέστο (δεξί μπακ), Φέισα-Μανιάτης-Μασάντο (χαφ), Αμπντούν (αριστερά στην επίθεση), Φουστέρ (δεξιά στην επίθεση) και Μήτρογλου (σέντερ φορ).

Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να μπαίνει πιο δυνατά και αποφασισμένα στην αναμέτρηση. Οι "ερυθρόλευκοι" απείλησαν αρχικά από τα στημένα, με αποκορύφωμα μια κεφαλιά του Μήτρογλου που κατέληξε άουτ, έπειτα από κόρνερ του Μασάντο στο 4ο λεπτό. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο επιθετικός του Ολυμπιακού, πέρασε τον Σανκαρέ και βγήκε μόνος του, όμως ο Κοντοές τον πρόλαβε και έσωσε την ομάδα του. Οι Αρκάδες δεν είχαν μπει καλά στο ματς και έκαναν αρκετά λάθη στην άμυνα. Ένα απ'΄αυτά πήγε να εκμεταλλευτεί ο Αμπντούν, όμως το σουτ του μπλόκαρε ο Φούλοπ (7').

Δεν σου κάνω τον Ρ-άγιος (1-0)

Μετά το 10ο λεπτό, οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη αφυπνίστηκαν και έπαιξαν το ποδόσφαιρο που ξέρουν και μπορούν. Κάπως έτσι ήρθε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 10' ο Ράγιος εκτέλεσε ένα κόρνερ, ο Ντε Μπλάσις ανενόχλητος από ευνοϊκή θέση πήρε την κεφαλιά, όμως ο Κάρολ έκανε μια φανταστική απόκρουση και έσωσε την εστία του.

Παρόλα αυτά, οι Αρκάδες, δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν τελικά στο γκολ. Ο Περόνε έπαιξε ωραία το 1-2 με τον Ναβάρο, εκείνος πλάσαρε δίχως να νικήσει τον Κάρολ, όμως ο Ράγιος δεν αστόχησε και έγραψε το 1-0 στο 14'. Ο Αστέρας ήταν μπροστά στο σκορ, όσο κι αν ο Κάρολ έκανε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό.

Το γκολ του Ράγιος έκοψε τα πόδια των παικτών του Μίτσελ, που χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Από το 22ο λεπτό και έπειτα, οι Πειραιώτες βγήκαν και πάλι στην επίθεση και προσπάθησαν να απειλήσουν, όμως οι Αρκάδες είχαν θωρακίσει καλά τα μετόπισθεν τους. Ένα γυριστό σουτ του Μασάντο (23'), ένα σουτ του Μανιάτη (25') και άλλο ένα του Χολέμπας στην αντεπίθεση κατέληξαν άουτ και οι τυπικά γηπεδούχοι διατηρούσαν το προβάδισμα.

Ο Νταβίδ σκότωσε τον... Δαυίδ (1-1)

Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους Αρκάδες να ροκανίζουν τον χρόνο. Όλα έδειχναν πως θα πάμε στο ημίχρονο με το 1-0, όμως ο Νταβίδ Φουστέρ είχε διαφορετική άποψη. Ο Ισπανός άσος πάσαρε στον Μήτρογλου, εκείνος αριστερά στον Αμπντούν και ο Αλγερινός έβγαλε συρτή σέντρα στο σημείο του πέναλτι, που την εκμεταλλεύτηκε ο Φουστέρ και έφερε το ματς στα ίσα (42'). Ο Δαυίδ του τελικού "πληγώθηκε" από τον Νταβίδ του Ολυμπιακό και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη τα πράγματα δεν άλλαξαν, αφού ο ρυθμός του ματς ήταν πεσμένος, όμως η μόνη διαφορά σε σχέση με το πρώτο μέρος, ήταν πως ο Αστέρας μπήκε καλύτερα. Όχι πως δημιούργησε κάποια ευκαιρία μπροστά από την εστία του Κάρολ, όμως πολιορκούσε συχνά-πυκνά την "ερυθρόλευκη" περιοχή.

Στο 60' ο Μίτσελ βλέποντας πως η ομάδα του έχει μεγάλο πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι, έβαλε τον Ιμπαγάσα στη θέση του Μοδέστο. Ο Αργεντινός πέρασε στην τριάδα του κέντρο μαζί με τον Μάσαντο και λίγο πιο μπροστά από τον Φέισα, ενώ ο Μανιάτης έπαιζε πλέον δεξί μπακ.

Ο τελικός πήρε φωτιά

Μετά την πρώτη ώρα αγώνα, η εικόνα των δύο ομάδων βελτιώθηκε και η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω.΄Πότε ο Αστέρας απειλούσε με στημένα και πότε ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να "χτυπήσει" από τα πλάγια. Στο 69', ο Αθανάσιος Γιάχος στέρησε από τους Αρκάδες τη δυνατότητα να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Συγκεκριμένα, ο Σανκαρέ πήρε την κεφαλιά μετά από κόρνερ, ο Μανιάτης έδιωξε με το χέρι στο πρώτο δοκάρι, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι και τη κόκκινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Οι διαμαρτυρίες των Αρκάδων ήταν έντονες και δικαιολογημένες, αφού υπήρχε και επιπλέον επόπτης δίπλα από τη φάση, που δεν ειδοποίησε τον Γιάχο.

Από 'κει και πέρα, το ματς πήρε φωτιά και τα νεύρα των παικτών του Αστέρα αυξήθηκαν. Το παιχνίδι έγινε αρκετά σκληρό και ποδόσφαιρο δεν είδαμε. Όσο για τους προπονητές, ο Μίτσελ έκλεισε τις αλλαγές του βάζοντας τον Τζιμπούρ και τον Πίνο στις θέσεις των Μήτρογλου και Μασάντο, ενώ ο Σάκης Τσιώλης έβαλε τους Μπαρτολίνι και Λένσε αντί των Κουρμπέλη και Περόνε.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν αντεπίθεση διαρκείας, όμως ο Φούλοπ είπε όχι και στο δυνατό σουτ του Πίνο στο 83' και στην επικίνδυνη σέντρα του Αμπντούν. Στο 85' ο Πίνο εκτέλεσε με δύναμη ένα μακρινό φάουλ και η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ, αφού πρώτα κόντραρε σε πόδια Αρκά.

Λίγο πριν την συμπλήρωση του 90λεπτου, ο Αστέρας έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όταν ο Ντε Μπλάσις εκτέλεσε γρήγορα ένα φάουλ εκτός περιοχής, ο Λένσε βγήκε απέναντι από τον Κάρολ, όμως ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έσωσε γι άλλη μια φορά την εστία του. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Βορειοϊρλανδό.

Στα τελευταία λεπτά δεν είδαμε κάτι σημαντικό, εκτός από το γεγονός πως ο Χολέμπας ένιωθε ενοχλήσεις στο πόδι, αλλά συνέχισε να παίζει, αφού ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλες αλλαγές. Έτσι το ματς, οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση, ο Μίτσελ αναγκάστηκε να κάνει αλχημείες στην ενδεκάδα, αφού ο Χολέμπας έπαιζε τραυματίας. Στην πραγματικότητα περπατούσε γιατί δεν μπορούσε κι αλλιώς. Ο Γερμανός πέρασε στα χαφ, ο Σιόβας έγινε αριστερό μπακ και ο Φέισα ήταν δίπλα στον Μανωλά, στο κέντρο της άμυνας.

Ο Τζιμπούρ αγκάλιασε το τρόπαιο (1-2)

Παρά τα μπερδέματα στην διάταξη, οι Πειραιώτες μπήκαν δυνατά στην παράταση και είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 98' μάλιστα, κατάφεραν να πάρουν για πρώτη φορά κεφάλι στο σκορ και να γίνουν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Αμπντούν εκτέλεσε κόρνερ. ο Φουστέρ πετάχτηκε για την κεφαλιά, ο Φούλοπ έδιωξε, όμως ο Τζιμπούρ από κοντά έγραψε το 2-1. Αυτό ήταν και το μόνο αξιοσημείωτο από το πρώτο μέρος της παράτασης.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης, οι "ερυθρόλευκοι" ροκάνιζαν το χρόνο προκειμένου να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Σάκη Τσιώλη έκαναν τις τελευταίες τους προσπάθειες για να μείνουν ζωντανοί.

Στο 111' ο Σιόβας είχε περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου, ο Ολυμπιακός έπαιζε με 10 και τον Χολέμπας τραυματία και ο Ράγιος βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά ψαράκι που έκανε από πλάγια θέση, κατέληξε στην αγκαλιά του Κάρολ.

Τα τελευταία λεπτά ήταν γεμάτα αγωνία και ο Αστέρας στην προσπάθειά του να ισοφαρίσει, είχε κενά στην άμυνα. Κάπως έτσι, οι Πειραιώτες βγήκαν στην αντεπίθεση, με τον Πίνο και τον Αμπντούν να παίζουν το 1-2, ο πρώτος έκανε το σουτ, αλλά ο Τσαμπούρης έδιωξε σωτήρια πάνω στην γραμμή. Στη συνέχεια της φάσης, ο Τζιμπούρ έκανε ψηλοκρεμαστό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Το ματς απέκτησε τρελό ρυθμό, με τον Αστέρα να διαμαρτύρεται για πέναλτι στο 117' σε μια διεκδίκηση της μπάλας από Φέισα και Ράγιος, ενώ στα επόμενα δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι στα όρια της μεγάλης περιοχής. Ο Αμπντούν ανατράπηκε από τον Μπαρτολίνι, ο Γιάχος έδειξε την εσχάτη των ποινών και ο Αλγερινός έγραψε το 3-1.

Στα τελευταία λεπτά επικράτησε χάος. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν το γήπεδο ρινγκ και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Μετά από περίπου 6-7 λεπτά... μάχης, ο διαιτητής συνέχισε ξανά το ματς για λίγα δευτερόλεπτα και τέλος. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-1 σ' ένα ματς που ήταν επεισοδιακό, χωρίς κανείς να το περιμένει.

sport24