ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μέγα διατροφικό σκάνδαλο: Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην ελληνική αγορά


Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα -ορισμένα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση στα έμβρυα- εντοπίστηκαν σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και κολοκύθια που πωλούνται στη χώρα μας.
laiki agora greenpeace Μέγα διατροφικό σκάνδαλο: Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην ελληνική αγορά
Η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε προϊόντα τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής, ενώ τα δείγματα ελήφθησαν από λαϊκές αγορές της Αττικής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μίας από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν, της Flufenoxuron, η οποία πλέον έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλου…
Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για απαγορευμένες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι επίσημες εγκρίσεις των οποίων αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη τοξικότητα και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, των αγροτών που καλλιεργούν τα φυτά, στον υδάτινο ορίζοντα και στην κτηνοτροφία.
Ενα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, όπως επισημαίνει η οργάνωση, ήταν ο εντοπισμός επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που ενώ έχουν απαγορευθεί από την ΕΕ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν με βάση τα παραθυράκια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα οποία «νομιμοποιούν» παράνομες ουσίες με προσωρινές άδειες των 120 ημερών.
Ορισμένες φορές, καταγγέλλει η Greenpeace, οι απαγορευμένες δραστικές ουσίες παίρνουν παράταση κυκλοφορίας μέχρι και για 2 χρόνια ώσπου να εξαντληθούν τα αποθέματά τους από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, ενώ απαγορεύεται η χρήση κάποιων ουσιών, δεν επιβάλλεται απαγόρευση στην εισαγωγή προϊόντων επί των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί οι απαγορευμένες ουσίες.
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο και αφορούσαν 15 προϊόντα ελληνικής προέλευσης και 9 προϊόντα εισαγωγής, ενώ συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες.
Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά
«Οι καταναλωτές γίνονται πειραματόζωα, γιατί εν αγνοία τους καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν φυτοφάρμακα αλλά και κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών, με άγνωστες επιπτώσεις για την υγεία», επισημαίνει η οργάνωση.
«Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Οσο για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η θέση της Greenpeace είναι σαφής. Ουσίες οι οποίες περιγράφονται ως ύποπτες καρκινογένεσης, εξαιρετικά τοξικές και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον, δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμία συγκέντρωση.
Για τον λόγο αυτόν, η υπεύθυνη για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ε. Δανάλη, ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη, «να αναλάβουν δράση για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών ενώ παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς».
lykavitos.gr