ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες διαφορετικά


Μπορεί μια ασθένεια να προσβάλλει με διαφορετικό τρόπο τα δύο φύλα; Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη αυτό όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά ισχύει και για τον καρκίνο του δέρματος...

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, έδειξε ότι ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες σε διαφορετικά σημεία από ό,τι στις γυναίκες, γεγονός για το οποίο ενδέχεται να ευθύνεται το ότι περνούν πολλές ώρες στη θέση του οδηγού.
Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται στον ήλιο διαφορετικά σημεία του κεφαλιού και του αυχένα τους, κάτι που στις γυναίκες δεν συμβαίνει τόσο συχνά, επειδή πολλές φορές κάθονται στη θέση του συνοδηγού.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Γαλλίας, είχε διάρκεια πέντε ετών και οι επιστήμονες ανέλυσαν τις περιπτώσεις 279 ασθενών άνω των 70 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μελάνωμα που σε πολλούς ήταν επιθετικό ή μεταστατικό.
Όπως διαπίστωσαν, στο 57% των ανδρών το μελάνωμα είχε εμφανιστεί στην περιοχή που περιλαμβάνει την κορυφή του κεφαλιού, το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και τον λαιμό (περιφερική), ενώ στο 43% στην περιοχή που περιλαμβάνει τα βλέφαρα, τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα και το πηγούνι (κεντρική).  Αντίθετα, στο 79% των γυναικών ο καρκίνος του δέρματος είχε προσβάλλει την κεντρική περιοχή, ενώ την περιφερική μόλις το 21%.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίπου το 20% των περιπτώσεων επιθετικού καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στο κεφάλι και τον λαιμό επειδή εκτίθενται στον ήλιο πολύ περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο σώμα.