ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μόλις πέντε «Γαλάζιες σημαίες» θα κοσμούν τις ακτές της Πιερίας, όλες στο Δήμο Κατερίνης.


Μόλις πέντε ακτές, όλες του Δήμου Κατερίνης, με «Γαλάζια σημαία» στην Πιερία 35 Γαλάζιες σημαίες η Χαλκιδική, 11 η Θεσσαλονίκη και 7 η Λάρισα! Μόλις πέντε «Γαλάζιες σημαίες» θα κοσμούν τις ακτές της Πιερίας, όλες στο Δήμο Κατερίνης. Αυτό προκύπτει μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Προστασίας της Φύσης, που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» 


Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή, Καλλιθέα, Περίσταση και Κορινός, είναι οι πέντε ακτές στις οποίες θα κυματίζει η γαλάζια σημαία και το 2013. Και αν δεν είναι τόσο περίεργο το ότι δεν υπάρχει ακτή με γαλάζια σημαία βόρεια του Κορινού, ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι γαλάζια σημαία δεν έχει και καμία ακτή της νότιας Πιερίας, η οποία κατά γενική ομολογία διαθέτει εξαιρετικές ακτές. 


«Πρωταθλήτρια» στις γαλάζιες σημαίες στην Κεντρική Μακεδονία για φέτος είναι η Χαλκιδική, αφού 35 ακτές της αποκτούν γαλάζια σημαία. Χαρακτηριστικό είναι, ότι μόνο ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Δήμος Σιθωνίας έχουν συνολικά 26 γαλάζιες σημαίες. 


Περισσότερες και από την Πιερία γαλάζιες σημαίες (11 στο σύνολο) έχει και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης (στο Δήμο Βόλβης, οι ακτές Σερραϊκή, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, στο Δήμο Θερμαϊκού οι ακτές Αγ. Τριάδας/ΠΙΚΠΑ, Νέων Επιβατών, Περαίας, Ποταμού και Αγγελοχωρίου) 


Αρκετά καλά όμως, τα πήγαν και οι ακτές της Λάρισας, αφού σε 7 από αυτές θα αναρτηθεί γαλάζια σημαία. Τρεις από τις σημαίες πηγαίνουν στο Δήμο Τεμπών (και οι τρεις στα Μεσάγγαλα) και τέσσερις στο Δήμο Αγιάς (Στόμιο, Βελίκα, Αγιόκαμπο και Σωτηρίτσα) 


Αξίζει τον κόπο για «Γαλάζια σημαία»; 


Πολλοί δήμαρχοι (κυρίως πρώην), αμφισβήτησαν στο παρελθόν τη διαδικασία με την οποία μια ακτή παίρνει «Γαλάζια σημαία». Κάποιοι μάλιστα, (για να δείξουν το διάτρητο της επιλογής) ότι θα μπορούσαν αν ήθελαν να βάλουν «Γαλάζια σημαία» ακόμη και στον Μύτικα! 


Η αλήθεια είναι, ότι για τους ντόπιους κάθε περιοχής, η «Γαλάζια σημαία» μικρή σημασία έχει στην επιλογή του μπάνιου τους. Δεν χρειάζονται οι Πιεριείς πχ να δουν «Γαλάζια σημαία» για να επιλέξουν ακτή, ούτε αποτελεί αποτρεπτικό γεγονός ότι κάποια ακτή δεν έχει γαλάζια σημαία. Και εννοείται, ότι η συγκεκριμένη διάκριση, δεν έχει να κάνει μόνο με την καθαρότητα του νερού κάθε περιοχής. Αυτή η προϋπόθεση είναι μόλις μια, από τις συνολικά 32 που πρέπει να πληροί μια ακτή. 


Παρόλα αυτά η ανάρτηση της «Γαλάζιας σημαίας», αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό, αφού αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας, ενώ θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. 


Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και ακόμη 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 


Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά. 


Και μια απαραίτητη διευκρίνιση. Για να αποκτήσει «Γαλάζια σημαία» μια ακτή, δεν είναι απαραίτητο σώνει και καλά να κινήσει τις διαδικασίες υποβολής του σχετικού φακέλου η αυτοδιοίκηση. Αυτό μπορεί να γίνει και από ιδιώτες, όπως γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων από μεγάλα συγκροτήματα της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Αυτό ως διευκρίνιση σε όσους επαγγελματίες του τουρισμού, σπεύσουν να καταλογίσουν «μονόμπαντα» ευθύνες, αγνοώντας (και) τις δικές τους. 


«Γαλάζιες» 393 ακτές στην Ελλάδα! 

Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών. 


Οι δήμοι με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2013 είναι της Κέρκυρας με 39 γαλάζιες σημαίες, του Αγ. Νικολάου Κρήτης 23 και της Ρόδου με 20. 

Ο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής 14 σημαίες, Σιθωνίας 12, στα Χανίων 11, Βόλου και Λέσβου 10. Στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στο Ρέθυμνο 9, στους δήμους Ιεράπετρας, Λοκρών και Χερσονήσου (Ηρακλείου) 8 σημαίες. 


Β.Ζ. 


eptanews.gr