ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

                 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
----------------------------------------------------------
Ταχ. Δ/νση:  Βασ. Όλγας  198   
Τ.Κ.: 546 55
Πληροφορίες: Μίνα Κουρνούτου
Τηλέφωνο: 2313 – 319663
Fax: 2313 – 319763
E_mail: antiperiferiarxis-thess@pkm.gov.gr



              
             

  

  





    Θεσσαλονίκη, 27/05/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε πλήρη και συνεχή εγρήγορση για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης κάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους πολίτες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
«Πρέπει να συντονιστούμε όλοι ώστε να προλάβουμε το κακό, να έχουμε πολλά συνεργεία για περιπολίες και να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, που προκύπτουν από τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια, αλλά ξέρουμε και τα πλεονεκτήματά μας, που είναι το φιλότιμο που διαθέτουμε όλοι μας για να υπερβάλουμε εαυτούς και να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, ξεπερνώντας τα όποια οικονομικά προβλήματα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί, να μην καίνε ξερά χόρτα και να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα στο δάσος, γιατί καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι το δάσος είναι το σπίτι μας», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής.
 Παράλληλα, ο κ. Τσαμασλής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι πυρκαγιές τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει άψογη συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός, δασικές υπηρεσίες, εθελοντικές ομάδες, ΕΚΑΒ), όσο και με τις δημοτικές αρχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε ενισχύσει το μηχανισμό πρόληψης πυρκαγιών με νέα οχήματα, τα οποία έχουμε ήδη διαθέσει στις δασικές υπηρεσίες για να ανοίξουν τους δρόμους και στην πυροσβεστική για να περιπολεί το περιαστικό δάσος, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, με σχετική επιστολή, ζητήσαμε από τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης την αρωγή τους, για την τροφοδοσία των οχημάτων που έχουν οι εθελοντές με καύσιμα, προκειμένου να αυξηθούν οι περιπολίες. Ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας το παρέχουμε, αλλά χρειαζόμαστε τη συνδρομή όλων, φορέων και πολιτών», επεσήμανε ο κ. Τσαμασλής.
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βασίλειος Τουλίκας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι «έχοντας σωστό συντονισμό όλοι οι αρμόδιοι φορείς μεταξύ μας και με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, μπορούμε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, από θέμα πρόκλησης πυρκαγιών. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους Θεσσαλονικείς να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν στην προστασία του περιαστικού δάσους, να καθαρίσουν το χώρο στα οικόπεδα και τα σπίτια τους και γενικά να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι, όσο και το δάσος».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεσσαλονίκης, ο Επιτελάρχης του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ, οι Δασάρχες Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των εθελοντικών ομάδων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Μ.Ε. Θεσσαλονίκης