ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΟΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΝΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΡΟΝΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ



Ανησυχία για τις «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων και των έμμεσων φόρων

Στα 306 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί στα 3,6 δισ ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έμμεσους φόρους δημιουργούν ανησυχία.


Του Σωτήρη Νίκα




Στα 306 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί στα 3,6 δισ ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έμμεσους φόρους δημιουργούν ανησυχία. Στους μεν έμμεσους φόρους έχει ήδη δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ (499 εκτα. ευρώ για την ακρίβεια) στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία οι πιστώσεις τους ξεπερνούν το 40% στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ειδικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία από την ετήσια πίστωσή τους:
1. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει εκταμιεύσει από το πρώτο κιόλας τετράμηνο το 54,2%.
2. Ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 48,3%.
3. Το ΙΚΑ έχει χρειαστεί το 43,2%.
4. Το ΝΑΤ έχει εκταμιεύσει το 42,7%.
5. ο ΟΓΑ το 39,3%.
6. Ο ΕΟΠΥΥ έχει αντλήσει το 33,2%.
Στους έμμεσους φόρους, η «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ προέρχεται από:
1. Την υστέρηση κατά 265 εκτα. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Ειδικά από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών η υστέρηση είναι 169 εκατ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των κατηγοριών εσόδων από τον ΦΠΑ.
2. Την «τρύπα» 329 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Από το ποσό αυτό τα 133 εκατ. ευρώ αφορούν στην υστέρηση από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας και τα 107 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των λοιπών φόρων κατανάλωσης. Σε ότι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, η υστέρηση έφτασε τα 63 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, έναντι των στόχων που είχαν τεθεί.
Από την άλλη πλευρά, υψηλότερα έναντι των στόχων κινήθηκαν οι άμεσοι φόροι (κατά 109 εκατ. ευρώ), ενώ μόνο οι φόροι στην περιουσία ξεπέρασαν τους στόχους κατά 171 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκράτηση του ελλείμματος καθοριστικό ρόλο είχε η μεγάλη περιστολή δαπανών που συνολικά έφθασε τα 2,5 δισ ευρώ σε σχέση με το τι είχε προβλεφθεί να δαπανήσει το κράτος στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Στις πρωτογενείς δαπάνες η επιπλέον των στόχων περικοπή ανήλθε στο 1,4 δισ ευρώ, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν κατά 914 εκατ. ευρώ λιγότερες από το στόχο που είχε τεθεί.




Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2Tu2rqAZY