ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ – Λάθος η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Αυστηρή αυτοκριτική για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ασκεί το ΔΝΤ σε «αυστηρά εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφό του αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στην κομισιόν και στις ευρωπαϊκές χώρες.
dnt-lathos

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του ΔΝΤ, οι προβλέψεις για ανάπτυξη ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα ενώ υποτιμήθηκε σημαντικά η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την σκληρή λιτότητα που την βύθισε σε μεγάλη ύφεση.
Με το έγγραφο αυτό το ΔΝΤ ομολογεί ότι εφαρμόστηκε λάθος συνταγή για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο παραδέχθηκε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.
Ο Τόμσεν παραδέχθηκε πως η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη και υπολόγισε λάθος τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Αναγνώρισε ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άνοιξε μα καθυστέρηση και πως γενικότερα οι εκτιμήσεις της τρόικα για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν αποδείχθηκαν σωστές.
Το κούρεμα Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο επικαλείται η ανταποκρίτρια της «WallStreet Journal» στις Βρυξέλλες Ματίνα Στεβή αλλά και ο ανταποκριτής των Financial Times στη βελγική πρωτεύουσα Πίτερ Σπίγκελ, η απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έπρεπε να είχε παρθεί πολύ νωρίτερα, όταν φαινόταν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε βγει εκτός τροχιάς.
Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτονται επίσης μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της τρόικα για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα ίδια τα στελέχη του και οι χώρες – μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν καταλάβει νωρίτερα ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ήταν λανθασμένες.
Επίσης αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν χαλάρωσαν από νωρίς τους στόχους του προγράμματος επειδή μετά το πρώτο πακέτο στήριξης δεν ήθελαν να δώσουν άλλα χρήματα. Ευθύνες στη διαχείριση της κρίσης αποδίδει εξάλλου το Ταμείο και στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες, όπως αναφέρει, δεν φρόντισαν να βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα και δεν φρόντισαν να βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα και δεν μοίρασαν δίκαια το βάρος της προσαρμογής στους πολίτες.
Έτσι σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η «Wall Street Journal», το πακέτο βοήθειας που χορηγήθηκε το 2010 στη χώρα μας δεν είχε σχεδιαστεί τόσο για να βοηθηθεί η Ελλάδα όσο για να σωθεί η ευρωζώνη από ένα πιθανό ντόμινο. Αυτό ωστόσο δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην επίσημη , μη εμπιστευτική, Έκθεση που έδωσε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.