ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο..........

Σε ιδιώτη θα ανατεθούν οι βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΥΑΚ στην Κατερίνη.

Στην ανάθεση σε ιδιώτη όσον αφορά την αποκατάσταση των βλαβών στα δίκτυα της ΔΕΥΑ μόνο για την περιοχή της Κατερίνης πρόκειται να προχωρήσει η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να περάσει μέχρι και ένας μήνας μέχρι να αποκατασταθεί μια βλάβη και αυτό γιατί για όλο το δήμο Κατερίνης υπάρχουν μόλις τρία συνεργία, συνολικά δηλαδή έξι άτομα για να καλύψουν μια περιοχή από την Ολυμπιακή Ακτή μέχρι τον Άγιο Δημήτριο. Από την άλλη όπως εξηγεί στο Katerini- news ο πρόεδρος Αστέριος Μπουσνάκης έχουν σταματήσει να δίνονται υπερωρίες και σαββατοκύριακα στους υπαλλήλους με αποτέλεσμα ότι επισκευή κάνουν, αυτή να γίνεται εντός του 8ωαρου που εργάζονται.



«Δεν υπάρχει άλλη λύση» τονίζει ο κ. Μπουσνάκης αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει κάλυψη όλο το 24ωρο όπως προβλέπεται και σπεύδει να διαψεύσει όσους θα μιλήσουν για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ. «Ως Διοίκηση της επιχείρησης και ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πιστεύουμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες . Πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος χαρακτήρας» υπογραμμίζει λέγοντας πως ο χαρακτήρας της ΔΕΥΑΚ δεν είναι να μπει στο χρηματιστήριο και να αυξάνει τα κέρδη της , αλλά έχοντας έσοδα να μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της προσφοράς υπηρεσιών ώστε να δίνει ότι μπορεί καλύτερο προς τους πολίτες.



Ήδη η σχετική μελέτη για τη περιοχή της Κατερίνης έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτη φάση θα γίνει η δημοπρασία, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν μελέτες και για τις υπόλοιπες τρεις μελέτες που θα αφορούν όλο το δήμο.

Επιπλέον προς την κατεύθυνση αυτή η Επιχείρηση έχει εφοδιαστεί με GPS προκειμένου να γίνει αποτύπωση και καταγραφή όλου του δικτύου.



Παράλληλα σε περίπου 20 μέρες θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση για την προμήθεια μειωτών πίεσης στους μεγάλους αγωγούς της ύδρευσης της πόλης, έτσι ώστε να μειωθούν οι υψηλές πιέσεις των νυχτερινών ωρών που δεν υπάρχει κατανάλωση για κατά συνέπεια να μειωθούν και οι βλάβες.



Περισσότερη δουλειά, λιγότεροι εργαζόμενοι



Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουσνάκης, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και ο φόβος του μνημονίου, δημιούργησε ένα κύμα εξόδου από τη ΔΕΥΑΚ. Μέσα στη διετία περισσότερα από 15 άτομα έχουν φύγει στη σύνταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΥΑ Κατερίνης είχε 110 άτομα μόνο σαν Κατερίνη και με την ενσωμάτωση των άλλων ΔΕΥΑ έχει 92 εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα προσλήψεων με 8μηνη σύμβαση, ο προγραμματισμός υπήρξε αλλά οι προσλήψεις έγιναν μετά από 2 χρόνια και αφορούν επτά άτομα.



Η τιμολογιακή πολιτική

Η τιμολογιακή πολιτική η οποία εφαρμόζεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κατερίνης , έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Με βάση τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται από τα έσοδα, την εισοδηματική ικανότητα των καταναλωτών της περιοχής την παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και την αρχή της ισονομίας για τους κατοίκους της ίδιας περιοχής, χωρίστηκε ο δήμος σε 3 ζώνες, στην παραλιακή ζώνη, στη ζώνη της πόλης Κατερίνης και στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη.

«Εφαρμόσαμε ένα τιμολόγιο για κάθε ζώνη. Καταργήσαμε ότι πολύπλοκο υπήρχε, δεν υπάρχει πάγιο εκτός από την ορεινή ζώνη όπου υπάρχει εν τυπικό πάγιο 30 ευρώ και 0,18 λεπτά το κυβικό. Ότι καταναλώνεις αυτό πληρώνεις» αναφέρει ο κ. Μπουσνάκης.

Με την τιμολογιακή πολιτική σημειώθηκε μείωση της τιμής στην Κατερίνη από 16 έως 17%, και στις άλλες περιοχές περίπου στο 15%.

Τα χρέη της επιχείρησης και των δημοτών

Η οικονομική κρίση οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ποσού των οφειλετών στη ΔΕΥΑΚ. Πριν από δυο χρόνια οι οφειλές προς την επιχείρηση ήταν 3,5 εκ ευρώ και σήμερα ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για την ΔΕΥΑΚ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος η απόφαση ήταν να πληρωθούν οι προμηθευτές και στη συνέχεια οι ΔΕΗ. Έτσι οι οφειλές της; Επιχείρησης μειώθηκαν κατά επτά εκ ευρώ, με συμμάζεμα στο 70% σε ότι αφορά τις προμήθειες και τα υλικά, ενώ 2,5 εκ ευρώ είναι το χρέος στη ΔΕΗ που αφορά τις μεγάλες καταναλώσεις για βιολογικό και αντλιοστάσια.

Στα ήδη υπάρχοντα χρέη της ΔΕΥΑ Κατερίνης προστέθηκαν με την ενσωμάτωση των άλλων ΔΕΥΑ με τον Καλλικράτη άλλα 5,5 εκ ευρώ.