ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Συμβουλές για διακοπές με παιδιά στην παραλία

Η παραλία είναι ικανή να ξελογιάσει τα παιδιά… όχι όμως και τους γονείς! Το καλοκαίρι συνοδεύεται από διασκέδαση, μπάνιο στις γαλάζιες θάλασσες και ξεκούραση στην αμμουδιά.
Μια οικογένεια όμως με μικρά παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς η παραλία και ο καυτός ήλιος «κρύβουν» κινδύνους! Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να κάνετε πιο ευχάριστες οικογενειακές διακοπές… με ασφάλεια για τα παιδιά σας…

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο

Ο ήλιος δεν αστειεύεται… ειδικά πάνω στο ευαίσθητο δέρμα των μικρών παιδιών! Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κάθονται κάτω από τον ήλιο χωρίς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλα, φανελάκια και γυαλιά ηλίου. Προτιμότερο είναι να πηγαίνετε για μπάνιο, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα, ώστε ο ήλιος να μην είναι τόσο καυτός. Βέβαια την περισσότερη ώρα θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από ομπρέλες ή τέντες. Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 10 ετών θα πρέπει να φορούν αδιάβροχο αντηλιακό με 30 δείκτη προστασίας, ενώ τα βρέφη κάτω των έξι μηνών θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο.

Να περπατούν πάντα με σαγιονάρες

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το γυμνό πόδι πάνω στην άμμο της παραλίας μπορεί να διαθέτει κινδύνους. Πρέπει τα παιδιά να φορούν σανδάλια, παπούτσια για το νερό ή σαγιονάρες, ώστε να αποφύγουν την επαφή τους με την καυτή άμμο! Αν σταθούν ξυπόλυτα στην αμμουδιά… θα είναι σαν να περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα! Παράλληλά, υπάρχει και η πιθανότητα να πατήσουν σπασμένα κοχύλια ή γυαλιά και αιχμηρά σκουπίδια που κρύβονται μέσα στην άμμο!.

Πάρτε μαζί μερικά μπουκάλια με νερό

Το νερό κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο… είναι λύτρωση! Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο καίει ο ήλιος και πόσο αφυδατώνει το δέρμα. Πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά. Πρέπει να προσφέρετε άφθονο νερό στα παιδιά σας και να βρέχετε το κεφάλι τους αρκετά συχνά. Η αφυδάτωση επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο… σε άλλους προκαλείται ζάλη και ναυτία, ενώ σε ορισμένους ξεραίνονται τα χείλη και το στόμα τους.

Να έχετε πρόσβαση σε κουτί πρώτων βοηθειών

Με ένα παιδί στην παραλία, ορισμένα φάρμακα για κάθε περίπτωση είναι αναγκαία! Πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας, είτε φαρμακευτικό ζελέ για την περίπτωση τσιμπήματος από ψάρι ή μέδουσα, είτε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού με ξύδι και μια αντιβακτηριδιακή κρέμα. Πολλές φορές οι τσούχτρες παρασέρνονται από τα κύματα και οδηγούνται στα ρηχά της θάλασσας. Σε περίπτωση σοβαρού οιδήματος, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα τσιμπήματα είναι αρκετά επώδυνα και μόνο ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να περιορίσει λίγο τον πόνο.

Μην τα αφήνετε να κολυμπούν χωρίς μπρατσάκια

Να θυμάστε ότι τα μπρατσάκια μπορούν να προσφέρουν μερική ασφάλεια στα παιδιά σας αλλά δεν αντικαθιστούν τη δική σας επίβλεψη. Τα έξι ιντσών φουσκωτά μπρατσάκια δεν κρατούν σε κάθε περίπτωση το κεφάλι του παιδιού πάνω από το νερό. Απλά βοηθούν το παιδί να μένει στην επιφάνεια… αλλά πάντα σε ρηχά νερά! Δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν ένα μεγάλο κύμα μπορεί να βάλει το παιδί σας σε περιπέτειες. Για αυτό το λόγο να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα… και το παιδί σας πάντα με μπρατσάκια!

Πείτε «όχι» στις βουτιές χωρίς την παρουσία σας

Σε άλλα μέρη της θάλασσας, το έδαφος είναι ρηχό και σε κάποια άλλα δεν μπορείτε να δείτε ούτε καν το βυθό. Μια βουτιά μπορεί να καταλήξει σε απρόβλεπτη χωρίς την επίβλεψή σας. Είναι πιθανό να υπάρχουν βράχια, κοφτερά κοχύλια ή αιχμηρές πέτρες στον πάτο της θάλασσας, που μπορούν να βλάψουν το κεφάλι του παιδιού ή να το αφήσουν αναίσθητο. Μάθετε τα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να βουτάνε από ψηλά και χωρίς την παρουσία σας, αφού ακόμα και ένα απροσδόκητο κύμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο!

Μικρές ιδέες για την ασφάλεια των παιδιών στην παραλία

Προμηθευτείτε με ένα ψυγειάκι και τοποθετήστε μέσα νερό, φρέσκα φρούτα, κουλούρια, κρύα σάντουιτς και καρότα. Μετά τη θάλασσα και τον ήλιο, ο οργανισμός ενός παιδιού χρειάζεται τροφή και ενέργεια.

Τρίψτε με ταλκ το σώμα του παιδιού μετά την παραλία, ώστε να απομακρυνθεί η άμμος από πάνω του. Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα χείλη του παιδιού με ειδικό αντηλιακό!

Για τα βρέφη, μην αμελήσετε τα μωρομάντηλα και αντιβακτηριδιακό ζελ.

Φέρτε μαζί σας ένα πλαστικό δοχείο για τη συλλογή οστράκων, όπως και κουβαδάκια και φτυάρια. Πρόκειται για μια αγαπημένη συνήθεια των παιδιών στην παραλία… που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ένα επιπλέον μπλουζάκι ή σορτσάκι για το παιδί σας.
flowmagazine.gr