ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κωδικός «Ακρόπολη»: 18 συλλήψεις για το διεθνές κύκλωμα trafficking


Από την Τουρκία τους μετέφεραν στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε Ισπανία και Ιταλία - Με τη συνδρομή Europol και Αμερικανών οι έρευνες - Από 5.000 έως 6.000 ευρώ η «ταρίφα» των σωματέμπορων - Στις 535.000 ευρώ τα χρήματα που πήραν από τα θύματα

Στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα trafficking, με διεθνή δράση, τα πλοκάμια του οποίου απλώνονται και στη χώρας μας, προχώρησαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, σε συνεργασία με τη Europol και τις αμερικανικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ακρόπολη», συνελήφθησαν 18 άτομα, τα 16 από τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα σωματεμπορίας, και απελευθερώθηκαν 20 άτομα, 14 γυναίκες και έξι άνδρες υπήκοοι  Δομινικανής Δημοκρατίας, όλοι τους θύματα του κυκλώματος.

Όπως εκτιμάται, οι σωματέμποροι είχαν διακινήσει εκατοντάδες άτομα, μέσω της χώρας μας, στην Ισπανία και την Ιταλία, από τα οποία είχαν εισπράξει τουλάχιστον 535.000 ευρώ. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε Αθήνα, Καβάλα, Βόλο, Κόρινθο και Κρήτη και μάλιστα μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής, με καταγωγή από τον Άγιο Δομίνικο, ο οποίος. σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε στενή συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, μέσω της Europol, κυρίως στο επίπεδο της πληροφοριακής κάλυψης και της ανταλλαγής στοιχείων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 19 άτομα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δρούσαν από το 2011

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τα μέσα του 2011, συγκρότησαν ή εντάχθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σε δομημένη διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσαν παράνομα υπηκόους της Δομινικανής Δημοκρατίας, με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ισπανία, έχοντας ως χώρες διαμετακόμισης ( transit ) την Τουρκία και την Ελλάδα. Στόχος τους ήταν η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των ατόμων αυτών.

Τα μέλη της σπείρας πλαστογραφούσαν διαβατήρια και ταυτότητες των ισπανικών αρχών για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ατόμων, ενώ είχαν βρει και τρόπους για να νομιμοποιούν τα έσοδα της δραστηριότητας τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, κάποια από τα μέλη εντόπιζαν ανθρώπους στη Δομινικανή Δημοκρατία, που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, και με την υπόσχεση ότι θα τους βρουν νόμιμη εργασία, με ικανοποιητικές χρηματικές απολαβές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τους έπειθαν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία, όπου όπως τους έλεγαν μπορούν να προσαρμοστούν και να αφομοιωθούν εύκολα λόγω της κοινής γλώσσας.

Τα θύματα πλήρωναν από 5.000 έως 6.000 ευρώ

Καθένα από τα θύματα πλήρωνε 5.000 έως 6.000 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει το δήθεν «ταξίδι σωτηρίας». Συνήθως τα χρήματα αυτά τα δανείζονταν από συγγενείς και φίλους.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Κωνσταντινούπολη, όπου μέλη της σπείρας τους αφαιρούσαν τα διαβατήρια, τα οποία αφού παραποιούσαν, ώστε να μην φαίνεται η σφραγίδα εισόδου στην Τουρκία, τα ταχυδρομούσαν στην Ελλάδα. Για όσο διάστημα παρέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, απαιτούσαν από τα θύματα, 40 έως και 100 ευρώ ημερησίως, για έξοδα διαμονής, και, σε περίπτωση αδυναμίας, τα εξανάγκαζαν, είτε να εκπορνεύονται, είτε να μεταφέρουν ναρκωτικά κατά τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, όπου εισέρχονταν παράνομα.

Στη συνέχεια, άλλα μέλη της σπείρας τους παραλάμβαναν στην Ελλάδα και τους μετέφεραν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου τους εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα που τους υπενοικίαζαν οι ίδιοι. Εάν δε κάποιοι συλλαμβάνονταν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, μέλη της οργάνωσης έρχονταν άμεσα σε επαφή μαζί τους και τους συμβούλευαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τα μέλη της εδώ σπείρας τους προμήθευαν πλαστά ισπανικά διαβατήρια ή ταυτότητες, για τα οποία ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατέβαλλαν, είτε συγγενείς των διακινούμενων ατόμων από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με εμβάσματα σε τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, είτε, εφόσον επρόκειτο για γυναίκες θύματα, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε κρυφούς οίκους ανοχής, με πελάτες που οι ίδιοι έβρισκαν. Στη συνέχεια, τους έστελναν αεροπορικώς στην Ισπανία, έχοντας όμως εκδώσει εισιτήρια με τελικό προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία, ώστε να παραπλανούν τις αρχές και τους ελέγχους στο αεροδρόμιο. Υπέρογκα χρηματικά ποσά ζητούσαν και για τη διαμονή στην Ελλάδα και τα εισιτήρια.

Στον τελικό προορισμό τους, στην Ισπανία, τα θύματα εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε οίκους ανοχής, που εκμεταλλευόταν η εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους και αφορά σε κακουργήματα. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, σωματεμπορία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.