ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Καμίνι όλη η χώρα - Στους 38 βαθμούς θα φτάσει αύριο ο υδράργυρος

 

-Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία στην Αθήνα-Τους 39 βαθμούς θα σημαδέψουν την Τρίτη τα θερμόμετρα-Ανάσα δροσιάς από την Τετάρτη

Στα τέλη του Ιουλίου και  το θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη, για καλό των αδειούχων του Αυγούστου.
Η ζέστη και η απουσία δυνατών ανέμων «δίνουν» το σύνθημα της εξόδου για τους κατοίκους των πόλεων, είτε προς τις παραλίες είτε προς θερινούς προορισμούς, από δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια, την ώρα που οι προβλέψεις της ΕΜΥ μιλούν για "μίνι καύσωνα" έως και την Τρίτη.

Γενική πρόγνωση

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια περιμένουμε σήμερα.

Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 34 στην Κεντρική Ελλάδα, από 20 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 20 έως 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 22 έως 31 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πελάγη

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πελάγη σχεδόν θυελλώδεις. Ασθενείς άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Αττική

Καλό και ζεστό καιρό, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου με τις μέγιστες στα βόρεια και ανατολικά να είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς στον Σαρωνικό και έως μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό.

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.

Την Κυριακή, η εικόνα θα είναι παρόμοια, αλλά ο υδράργυρος αναμένεται να πάρει και πάλι την ανιούσα, με θερμοκρασίες ως τους 38 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ηπειρωτικά της δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, Δευτέρα και Τρίτη θα είναι ακόμη πιο ζεστές μέρες, με τη θερμοκρασία την Τρίτη να φτάνει και τους 39 βαθμούς. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Πρόκειται για την πρώτη πολύ ζεστή περίοδο του φετινού καλοκαιριού, που όμως, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας: "Μία ζεστή ημέρα δεν μπορεί να οριστεί ως καύσωνας. Για να μιλήσουμε για καύσωνα θα πρέπει να έχουμε πολύ υψηλές ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες για τουλάχιστον τρεις ημέρες" υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα διαρκέσουν λίγο, καθώς ήδη από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί.